Пошук по сайту

Комунікат Синоду Єпископів УГКЦ

Від 2 до 11 вересня 2018 року Божого в м. Львові-Брюховичах проходив Синод Єпископів Української Греко-Католицької Церкви, в якому брало участь 42 архиєреї з України та поселень, а саме з країн Центральної, Північної та Західної Європи, Пiвнiчної і Пiвденної Америки та Австралiї.

Синод розпочався Божественною Літургією в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові, яку очолив Блаженніший Патріарх Святослав разом із митрополитами, архиєпископами та єпископами УГКЦ за молитовної присутності численного духовенства і вірних. У ній взяли участь єпископи з інших Церков свого права. У своїй проповіді Отець і Глава УГКЦ запросив усіх присутніх до участі у важливій справі – «пошуках для Бога сучасної людини». Предстоятель Церкви, звертаючись до синодальних отців, висловив переконання, що «сам Ісус Христос перетворює нашу синодальну зустріч на момент радості, на момент повноти» та запросив вірних УГКЦ підтримати синодальні наради постійною молитвою. Наприкінці Літургії привітальне слово виголосив Архиєпископ Клаудіо Ґуджеротті, Апостольський нунцій в Україні, який передав благословення Святішого Отця Франциска на синодальні діяння. У неділю, ввечері, у приміщенні реколекційного центру в Брюховичах Блаженніший Святослав очолив Молебень до Святого Духа та всі члени Синоду і допоміжний персонал склали присягу, яку зачитав найстарший із присутніх за єпископською хіротонією – владика Василь (Лостен). Під час Молебню синодальні отці молилися про Божу благодать і світло Святого Духа для праці Синоду.

Синодальні засідання розпочалися 3 вересня, у понеділок, привітальним словом Архиєпископа Клаудіо Ґуджеротті. До синодальних отців зі своїм словом звернулися запрошені гості: Владика Мечислав Мокшицький, Архиєпископ і Митрополит Львівської архидієцезії, Голова Єпископської Конференції Римо-Католицької Церкви в Україні; владика Філарет (Кучеров), Архиєпископ Львівський і Галицький Української Православної Церкви, владика Димитрій (Рудюк), Митрополит Львівський і Сокальський Української Православної Церкви Київського Патріархату.

З огляду на те, що багато вірних УГКЦ перебуває поза межами України, особливо цінними були промови єпископів інших Церков свого права, які були запрошені на Синод для того, щоб можна було організовувати душпастирство для наших вірних всюди, де вони перебувають. Зокрема, Синод заслухав владику Роланда Міннерата, Архиєпископа м. Діжон, делегата від Єпископської Конференції Франції; владику Мануеля Ніна, Апостольського екзарха для католиків візантійського обряду в Греції; о. Андреса Мартінеса Естебана, вікарія Архиєпископа Мадрида для східних католиків з Іспанії.

Серед запрошених гостей на синодальних засіданнях були присутні: владика Мілан (Шашік), єпархіальний єпископ Мукачівської греко-католицької єпархії та його помічник владика Ніл (Лущак); о. митр. Василь Говера, Апостольський делегат для українців греко-католиків у Казахстані і країнах Середньої Азії; архимандрит Сергій Ґаєк, Апостольський візитатор для Білоруської Греко-Католицької Церкви; о. Юрій Коласа, Генеральний вікарій Віденської архидієцезії для католиків візантійського обряду. У синодальних засіданнях брав участь, як запрошений гість, владика Ігор (Ісіченко), Архиєпископ Харківсько-Полтавський Української Автокефальної Православної Церкви (оновленої).

Першого дня засідань Глава УГКЦ у своїй програмній доповіді проаналізував завдання і виклики, які стоять перед Церквою та Українською Державою і нашим народом. Блаженніший Святослав наголосив на історичному значенні зустрічі Святішого Отця Франциска з вірними у січні 2018 р. у прокатедральному соборі Святої Софії у Римі, під час якої Римський Архиєрей відзначив героїчне служіння українських жінок для італійських сімей. Отець і Глава УГКЦ представив владикам інформацію про особисту аудієнцію в Папи Римського Франциска в липні 2018 року.

Головною темою Синоду була тема «Боже Слово і катехизація». Члени Синоду міркували, як ефективно передавати віру в сучасному світі. Головний доповідач, владика Петро (Стасюк), значну увагу приділив питанню видання та перекладів Катехизму УГКЦ «Христос – наша Пасха», вказавши на важливість цієї праці, бо вона єднає вірних УГКЦ у всьому світі. Для навчання правд християнської віри та єдності Церкви це є основний документ. Отець Роман Островський у своїй доповіді наголосив на тому, що Слово Боже є основою катехитичного служіння, а с. Луїза Цюпа, СНДМ, представила стан катехизації в УГКЦ, виклики та пропозиції щодо їх подолання. Синодальні отці проаналізували досвід катехитичного служіння в єпархіях в Україні та на поселеннях. Було відзначено важливість служіння катехитів у передаванні віри. Синод опрацював і прийняв відповідні рішення для того, щоб вірні УГКЦ у повсякденному житті жили Словом Божим, а передавання віри стало пріоритетом церковного життя, адже катехизація - це перший обов’язок кожного єпископа, священика і батьків. Синод також був ознайомлений із ходом роботи над Катехизмом УГКЦ для молоді.

Члени Синоду розглянули ряд літургійних питань, зокрема нового перекладу Божественної Літургії св. Івана Золотоустого та проект Місяцеслова УГКЦ. Було прийнято рішення про створення Синодальної групи для редакції нового перекладу Псалтиря та Божественної Літургії.

Синод заслухав підсумок звітів про діяльність комісій та відділів патріаршого рівня, який представив владика Богдан (Дзюрах), Секретар Синоду Єпископів УГКЦ, Звіт о. Андрія Максимовича, адміністратора Патріаршої курії, про діяльність Патріаршої курії за звітний період, а також Звіт про стан реалізації програми Стратегії УГКЦ до 2020 р., який представив владика Кен (Новаківський) з о. д-ром Андрієм Онуферком. Разом із тим було представлено Звіт робочої групи з реформування та розвитку патріарших центральних структур УГКЦ.

Про пріоритети Стратегії розвитку соціального служіння УГКЦ доповів владика Василь (Тучапець). Він представив програму розвитку та активізації соціального служіння в єпархіях та парафіях УГКЦ, яка успішно впроваджується.

Владики працювали над низкою документів, підготованих Канонічним відділом Патріаршої курії, а також розглянули важливі кадрові питання. Синод вирішив провести VII Сесію Патріаршого Собору УГКЦ на тему «Еміграція, поселення і глобальна єдність УГКЦ» у серпні 2020 року у Львові.

Синодальні отці прийняли історичне рішення про встановлення офіційної загальноцерковної патріаршої відзнаки «Орден митрополита Андрея Шептицького». Ця відзнака сприятиме гідному вшануванню постаті митрополита Андрея та його справ.

Для популяризації життєвого подвигу блаж. свщмч Омеляна Ковча Синод поблагословив створення Оргкомітету щодо вшанування його пам’яті у 2019 році з нагоди 135-річчя з дня народження, 75-х роковин мученицької смерті в нацистському концтаборі «Майданек» та 10-ї річниці проголошення його покровителем душпастирів УГКЦ.

Окрім цього, Синод поблагословив відзначення у 2019 році 150-ліття від дня народження блаж. свщмч Климентія Шептицького, архимандрита Унівського, та 100-річчя від дня переходу у вічність блаж. Йосафати Гордашевської, співзасновниці Згромадження сестер служебниць.

У неділю, 9 вересня, члени Синоду здійснили паломництво до м. Перемишля, де взяли участь у святкуваннях 325-ї річниці відновлення єдності Перемиської єпархії з Апостольським престолом у складі Київської митрополії. Уперше в історії в Перемишлі зібралися майже всі єпископи УГКЦ, щоб розділити радість цього святкування  разом із духовенством і вірними Перемисько-Варшавської митрополії. Єпископи також відвідали міське кладовище Перемишля, де спочивають владики, крилошани та душпастирі давньої Перемиської єпархії. Блаженніший Святослав відслужив Панахиду за усопших архиєреїв, ієреїв, богопосвячених осіб і мирян Перемиської єпархії.

Протягом праці усіх днів засідань єпископи роздумували над Словом Божим, яким ділився о. д-р Юрій Щурко, знаний бібліст і проповідник. Завдяки глибоким і духовно пережитим проповідям синодальні отці могли щодня живитися благодаттю, світлом і силою Слова Божого. У день духовної віднови члени Синоду індивідуально і в групах читали фрагменти Святого Євангелія та Послань св. апостола Павла, роздумували над ними і шукали Божої волі для прийняття важливих синодальних рішень, які б приносили щедрі плоди для всіх вірних в Україні та на поселеннях.

Наради єпископів УГКЦ перепліталися молитвою - літургійною і приватною, зокрема щодня о 21:00 звучала спільна молитва за мир в Україні. Болі та надії рідного народу, який уже п’ятий рік страждає від російської військової агресії, владики заносили до престолу всемилостивого Господа – Князя миру. У суботу, 8 вересня, члени Синоду Єпископів літургійно поминали усопших архиєреїв УГКЦ.

Синодальні отці звернулися з вітальними листами до Святішого Отця Франциска, Папи Римського; Президента, Прем’єр-міністра та Голови Верховної Ради України; Вселенського Патріарха Вартоломея; Глав Католицьких Єпископських Конференцій Європи, Канади і США; Глав Патріарших і Верховноархиєпископських Католицьких Східних Церков; Предстоятелів Православних Церков в Україні.

Під час одного з робочих днів Синод Єпископів УГКЦ відвідав Владика Ерік де Мулен-Бофор, новопризначений Архиєпископ Реймса (Франція), міста, у катедральному храмі якого в серпні 1049 року вінчалася дочка Ярослава Мудрого Анна Ярославна з королем Франції Генріхом І. Звертаючись до синодальних отців, достойний гість висловив радість з приводу відродження УГКЦ на матірніх землях і підкреслив важливість свідчення вірних нашої Церкви у Франції.

Наступний Синод Єпископів УГКЦ було вирішено провести у вересні 2019 року Божого, а його головною темою буде «Сопричастя в житті і свідченні УГКЦ».

Секретаріат Синоду Єпископів УГКЦ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336