build professional website

Пошук по сайту

Владика Петро взяв участь у освяченні костелу в Радехові

9 квітня 2024 року у Радехові, що на Львівщині, відбулось освячення новозбудованого храму св. Йосифа, Обручника Пресвятої Діви Марії, для місцевої римо-католицької громади. Консекрацію звершив єпископ Бертрам Маєр з Ауґсбурзької дієцезії, яка профінансувала будівництво.

Урочисту Святу Месу з обрядом консекрації разом із німецьким гостем співслужили голова Конференції римо-католицьких єпископів України Віталій Скомаровський, ординарій Луцький; архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський; єпископ-помічник Львівської архідієцезії Едвард Кава; єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ Петро Лоза; а також священники обох обрядів, які прибули на спільну молитву з навколишніх парафій та сусідніх деканатів.

СВІТЛИНИ

Згідно з традицією, на початку урочистості будівничий храму вручив єпископові ключ. Відбулося символічне відмикання дверей і молитва на порозі нового Божого дому.

У проповіді єпископ Маєр наголосив на тому, що освячення нового храму — це знак, що Церква в Україні жива, що вона піклується про духовну поживу для своїх вірян, здійснює служіння таїнствами і молитвою, а також несе втіху і розраду зболеним війною громадянам України.

Після проповіді відбулося закладення у вівтар храму реліквій блаж. Якова Стрепи, головного Покровителя Львівської архідієцезії. Вівтар та стіни храму було намащено освяченим єлеєм та окаджено. Після запалення свічок на вівтарі, вогонь для яких із рук єпископа прийняв настоятель храму, на знак завершення обряду консекрації увімкнули освітлення.

Історія римо-католицької громади у Радехові сягає 1775 року, коли там було засновано парафію та збудовано костел. Його першою покровителькою була св. Анна, але під час консекрації у 1828 році храм отримав назву Непорочного Зачаття Пресвятої Діви Марії. За радянської влади він був зруйнований; знищено було також цвинтар і каплицю родини Бадені, яка разом із родиною Маєрів — предків єпископа Бертрама, що звершив консекрацію храму, — були меценатами місцевої парафіяльної спільноти і фундаторами першого храму.

До 2021 року місцеві римо-католики їздили на Меси до поблизьких парафій, аж поки 24 грудня, на Месі Пастухів, єпископ Едвард Кава освятив капличку, приміщення для катехези і помешкання священника.

4 червня 2022 року було закладено наріжний камінь під будівництво нового храму. Цей обряд здійснив єпископ Бертрам Маєр.

Джерело

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336