build professional website

Пошук по сайту

Владика Петро уділив перші в історії Португалії дияконські свячення у візантійському обряді Назару Круку

21 січня 2024 р. Б., у храмі святого Себастьяна м. Сетубал, відбулися перші в історії Португалії дияконські свячення у візантійському обряді  семінариста Сокальсько-Жовківської єпархії, Назара Крука, який є вихідцем з парафії Пресвятої Трійці у м. Броди.

На прохання владики Степана (Суса), голови Пасторально-Міграційного Відділу, УГКЦ, з благословення єпарха Сокальсько-Жовківського Кир Михаїла (Колтуна) та єпископа Сетубала Кардинала Агіара, Архиєрейську Божественну Літургію очолив преосвященний владика Петро (Лоза), єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії у співслужінні численного духовенства та при великому зборі вірних УГКЦ у Португалії.

СВІТЛИНИ

У часі Літургії єпископ уділив дияконські свячення брату Назару Круку,  а у переддень кандидат до свячень отримав піддияконський постриг у храмі св. Гонсалу, що у с. Кабанаш (Португалія).

Після читання Євангелія Архиєрей виголосив проповідь, у якій наголосив на історичному моменті, адже на Португальській землі вперше відбуваються свячення у східному, візантійському обряді.

«Переживаючи цю Літургію і подію, ми бачимо різноманістість нашої католицької церкви, яка служить у різних обрядах. Згідно нашого обряду, ці неділі підготовлюють нас до Великого посту.

В сьогоднішньому Євангелії ми слухаємо про молитву двох людей у храмі, яких ніхто не чує, але Господь дивиться на їхнє серце і Ісус нам переповідає їхній стан душі. Дуже подібного ми можемо сказати про безліч випадків з нашого життя, коли ми приходимо до храму, щоб звернутися до Спасителя.

У цих двох особах ми бачимо митаря, який каявся і жалів за свої вчинки і фарисея, який прийшов до храму проголосити себе святим.

У храмі ми чинимо молитву, бо тут є особлива присутність Ісуса Христа під видами хліба і вина у Пресвятій Тайні Євхаристії, де ми творимо єдність нашої католицької церкви. Кожен є різним і неповторним і кожен має своє завдання.

Сьогодні ми зібралися у цьому храмі, щоб висвятити диякона, який пізніше отримає ієрейські свячення. Ми хочемо молитися, щоб його серце було наповнене ревністю служіння Богові і людям.» - йдеться у проповіді.

Проповідник наголосив, що нам потрібно бути  добрими свідками у церкві і горіти бажанням святості. Пригадуючи фатімські об’явлення владика закликав молитися за навернення світу і найбільших грішників.

«Для нас, українців, і нашої церкви - це знак, що ми в непростий час маємо свячення на португальській землі.

Коли ми відкриваємо фатімські обʼявлення де Пресвята Богородиця зʼявилася маленьким дітям і просила молитися за навернення росії і ми, українці, сьогодні це бачимо і переживаємо на нашій землі. Але ми, як католицька церква, молимося за наших ворогів, за їх навернення, щоб вони припинили цю кроваву війну.

Слова Богородиці для кожного з нас вселяють велику надію. Ці діти, які не знаючи де знаходиться росія, передали це прохання Богородиці про молитву за навернення.

Дякуємо Богові за те, що нас обʼєднує. Наша молитва переповнена проханням про закінчення війни і про справедливий мир для нашого народу.

Нехай наша спільна молитва буде благословенням для нашого диякона, адже дияконство є служінням у тому місці, куди Господь буде кликати.» - із слів владики.

Пресслужба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336