build professional website

Пошук по сайту

Єпископи взяли участь у святкуванні 400-ліття освячення костелу у Жовкві

7 жовтня 2023 р., у Жовкві на Львівщині відбулися завершальні урочистості Ювілейного року, проголошеного з нагоди 400‑ліття освячення храму Пресвятої Діви Марії Цариці Неба та св. Лаверентія Диякона і св. Станіслава Єпископа.

Урочисту Святу Месу очолив архієпископ Мечислав Мокшицький, митрополит Львівський, у спіслужінні з єпископами Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ владикою Михаїлом Колтуном та владикою-помічником Петром Лозою, а також численним духовенством обох обрядів.

У проповіді митрополит нагадав, що цей храм зазнав також і драматичних часів, пережив спроби знищення, — але вистояв і залишається домом Божим, місцем Його прослави і живої присутності у Пресвятих Дарах:

— Після чотирьохсот років існування та надзвичайної історії цього храму, давайте скажемо собі та майбутнім поколінням, що ми повинні поклонятися Богові в цьому місці, тому що Господь Ісус живе тут у дарохранительниці, прихований у Пресвятих Дарах; що Він удень і вночі чекає на нас і на наше поклоніння. Тож, входячи до храму, не сприймаймо його лише як музейний об’єкт, але, вірячи в живу присутність Бога, перехрестімося свяченою водою, щоб нагадати собі, що це дім Божий, а тоді схилімо коліна, щоби вклонитися Господеві зі словами: «Нехай буде прославлена Пресвята Господня Тайна, істинне Тіло і Кров Господа нашого Ісуса Христа!» Навчаймо цього дітей, щоб вони знали, що це Божий дім і що тут треба Богу поклонятися. Нагадуймо про це молоді і ніколи не забуваймо про це, щоби своєю недбалістю не осквернити святу присутність Бога.

Ми маємо приходити сюди, щоб дякувати Богові за все. Щиро дякувати за цей храм, за те, що Бог живе серед нас. За наших чудових предків, які довірилися Богу, і за приклад їхньої живої віри.(…) Маємо також огорнути своєю вдячністю і молитвою тих, хто допомагає нам відновити цей храм, повернути йому його красу і велич.

Святій Месі передувало освячення пам’ятника св. Йоанові Павлу ІІ. Пам’ятник встановили перед мурами Колегіати св. Лаврентія за кошти приватних жертводавців із Польщі. У цій визначній для Жовкви події взяли участь представники міської та обласної влади, Генерального консульства РП у Львові, а також представники Міністерства культури Польщі та Інституту Polonika, які зробили вагомий внесок у реставрацію храму та відновлення його оригінального вигляду.

Храм Цариці Неба, св. Лаврентія диякона і свмуч. Станіслава єпископа в Жовкові постав у 1606-1618 роках. Фундатором будівництва був гетьман Станіслав Жолкевський. За його задумом, Колегіата св. Лаврентія мала відображати всю велич лицарської слави епохи Відродження. За часів правнука гетьмана — короля Яна ІІІ з роду Собеських, храм став родинним мавзолеєм і місцем багатьох важливих державних церемоній. Жовківська Колегіата досі зберігає численні пам’ятки лицарського минулого і є свого роду пантеоном польської воєнної слави. До 1939 року вона вважалася одним із трьох найважливіших храмів Речі Посполитої.

1946 року, з приходом совєтів, храм перетворили на склад мінеральних добрив. Відтоді він почав зазнавати дедалі більших руйнувань та ушкоджень. Через знищені дерев’яні конструкції даху почали замокати склепіння, через що елементи ліпного оздоблення відпадали. Радянська влада знищила орган, зазнали сильних пошкоджень статуї, барельєфи надгробків; було розбито більшість пам’ятних таблиць, пограбовано поховання у крипті, знищено надгробки. Ікону XVII ст. авторства художника Карло Дольчі «Богородиця з Немовлям» із головного вівтаря у 1953 р. вивезли до Ермітажу в Ленінграді.

Храм повернули вірянам лише 1989 року. І від наступного, 1990-го над реставрацією Колегіати працюють польські фахівці. Роботи здійснюються завдяки коштам польського Фонду охорони пам’яток. На сьогодні вже відновлено значну частину давнього оздоблення храму. Деякі елементи інтер’єру, такі як картини із зображенням батальних сцен, хоч і вдалося врятувати, але вони ще не повернулися до храму. Перші два з чотирьох славнозвісних батальних полотен були написані на замовлення самого гетьмана Жолкевського: це «Битва під Клушином» та «Битва під Хотином», а два інші — «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» — замовив король Ян ІІІ Собеський. Сьогодні ці полотна належать Львівській картинній галереї. На жаль, війна завадила перемовинам щодо їхнього повернення на стіни храму Жовківської Колегіати.

Джерело

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336