build professional website

Пошук по сайту

У Катедральному соборі відбулися урочисті богослужіння з нагоди 30-ліття єпископського служіння Кир Михаїла

У празник свв. первоверх. апп. Петра і Павла у катедральному соборі відбулася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив високопреосвященний Архиєпископ і Митрополит Івано-Франківський Кир Володимир Війтишин у спіслужінні єпископів та священників.

Владиці Володимирові Війтишину співслужили: владика Ярослав Приріз, єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Степан Меньок, екзарх Донецький, владика Тарас Сеньків, єпарх Стрийський, владика Іван Кулик, єпарх Кам’янець-Подільський, владика Йосафат Олег Говера, екзарх Луцький, владика Максим Рябуха, єпископ-помічник Донецького екзархату, владика Андрій Хім’як, єпископ-помічник Київської архиєпархії, та чисельно зібрані священнослужителі Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ.

Цей день є особливий для нашої єпархії, адже 30 років тому до єпископського служіння був покликаний наш Правлячий Архиєрей Кир Михаїл Колтун, який став першим єпископом, що прийняв свяченння після виходу УГКЦ з підпілля. Також сьогодні виповнюється 5 років від дня, коли з промислу Божого у нашій єпархії розпочав своє служіння преосвященний владика Петро.

СВІТЛИНИ

Із проповіддю до вірних звернувся єпарх Самбірсько-Дрогобицький Кир Ярослав (Приріз): "Сьогодні ми зібралися, щоб звеличити свв. первоверх. апп. Петра і Павла. Рівно ж хочемо занести молитви за цю Сокальську землю, через яку на протязі багатьох років пульсував дух національної свідомості, духовності і патріотичності, який закладав фундаменти Сокальсько-Жовківської єпархії.

Ми дякуємо Богові за дар життя і покликання "во врем'я люте", як казав Шевченко.

За своїх 30 років служіння ми дякуємо, що Господь посилає пастирів. Господь поблагословив сьогоднішнього іменинника владику Петра, який трудиться і молиться з вами.

Ми маємо різні покликання, професійні знання і Петро, будучи вправним рибалкою на слово Ісуса закидає сіті. Що сталося після того коли Бог розпоряджається і коли людина слухає слово Боже? Стаються надзвичайні речі, що навіть професійність гасне. Ап. Петро бачачи, що сталося каже: "Господи відійди від мене бо я грішна людина. На що Ісус відповідає: – Не бійся! Віднині будеш ловити людей

Євангелист Матей подає нам визнання віри св. ап. Петра, який сказав: "Ти — Христос, Син Бога живого!". Тут, здавалоcя б, Ісус питається хто він є, але у відповіді показує хто є Петро: "Ти єси Петро — Скеля!" і сказав: «Блаженний ти, Симоне, сину Йонин, бо не тіло і кров тобі це відкрили, а Мій Отець Небесний."

Після святкового владика Андрій (Хім'як) зачитав вітальне слово Блаженнішого Святослава для владики Михаїла та владики Петра.

Після слів привітання із словом подяки звернувся Кир Михаїл, Правлячий Архиєрей Сокальсько-жовківської єпархії.

"Ми завдячуємо апостолам, які завдяки вірі перемагали ворогів і хочу, щоби ми уподібнювалися у вірі і досягли перемоги. В цей знаменний час ми сьогодні беремо гасла євангельські і ця віра апостолів Петра і Павла приходить до нас
 
Дякую всім за участь у моєму житті і житті Церкви, за покликання, за світ і життя" - йдеться у слові ювіляра.

Завершилась урочистість духовним гімном "Боже Великий Єдиний".

Пресслужба єпархії

 

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336