build professional website

Пошук по сайту

Відбувся річний з'їзд в'язничних капеланів

17 - 19 листопада 2014 року відбувся річний з'їзд Пенітенціарного душпастирства УГКЦ, який був присвячений підсумкам служіння та змінам у пенітенціарній системі України.

Суттєвою частиною конференції було тренінгове навчання з богословських і практичних дисциплін.Капеланів гостинно прийняв реколекційний дім Самбірсько-Дрогобицької єпархії.

Тренінг розпочався з богословського впровадження, яке виклав о. доктор Олег Сподар. Навчання ґрунтувалося на християнській антропології проблеми гріха й покаяння. Блок «Душпастрський супровід в дорозі навернення» викликав живий інтерес. Провідною думкою викладів було те, що християнська проповідь за ґратами спрямована на особу кожного в'язня, завжди відкрита, спрямована і простягнена до людини, доля спасіння якої є причиною існування Церкви. Кожна людська особа є неповторною і незамінною для спільноти.Ради цього дбайливий провід капелана має спиратися на знання соціо-культурного тла, з кого в'язень походить, щоб з більшою силою кликати його до святості життя. Лише так місія душпастиря може мати успіх.

Навчальний блок «Практичне душпастирство. Слухнання й емпатія» провела кандидат психологічних наук Марія Заміщак. Відтак відбулася праця в групах. Практика емпатичного переживання зустрічі з особою за ґратами повинна зберігати межі особистої безпеки для душпастиря від вигоряння. І це справа не стільки техніки скільки віри в післаництво Христа, який єдиний спасає.

У спільноті капеланів відбувся аналіз минулого року служіння та швидких зрушень у пенітенціарній сфері. Драматичні події останнього року спричинили зміни і в середовищі капеланів. Одні з них стали учасниками душпастирства військових.Інші священики, з огляду на прийняття нових обов'язків, покинули служіння.Капеланство на Донеччині та Луганщині зазнало перешкод з огляду на війну.Вакантні місця потребують заміщення гідними кандидатами, місію яких слід забезпечити з джерел кожної єпархії.

Серед важливих завдань для розвитку капеланства були названі наступні:

- будування служіння на основі зв'язку з єпископом-ординарієм, з опертям усіх пастирських ініціатив на його благословення і провід, як і на його особисту участь у відвідуванні в'язнів;

- інформування правлячого владики про динаміку служіння, стан пенітенціарної системи та дотримання людських прав у цій сфері;

- планування протягом цілого року формування бюджету для забезпечення заходів;

- плекання волонтерської допомоги та залучення ініціатив мирян;

- ретельна пастирська увага до персоналу пенітенціарної служби та до сімей службовців;

- приготування до друкованого видання збірки з душпастирського досвіду.

Від імені волонтерів юристів була висловлена ідея створення Католицького пенітенціарного товариства для втілення у ділянці юстиції та кримінально-виконавчій системі Соціальної доктрини Церкви. З цікавістю отці вислухали учасників міжнародного заходу католицького душпастирства у Попово під Варшавою.

В заключний день з'їзду капеланів зі священиками пенітенціарного душпастирства зустрівся Преосвященний владика Михаїл Колтун, керівник Департаменту УГКЦ у справах душпастирства силових структур України. Під час літургійної проповіді він закликав капеланів спиратися на приклад служіння Блаженного Василя Величковського, покровителя пенітенціарного служіння. Преосвященний Михаїл закликав капеланів своїм свідченням зламати упередження та стереотипи щодо в'язничної системи, закоренілості злочинців. Зміцнювати живий зв'язок з Синодом і зі своїм єпископом та все більше усвідомлювати його у важливості цього служіння. "Владики мають знати тягарі, виклики, потреби, які ви переживаєте, щоб їх розуміти і шукати розв'язки ваших труднощів. Господь недаремно себе ототожнював з сіячем, а слово своє із зерном, що падає у тернину, у кам'янистий ґрунт. І немов би мало що зійшло. Але Господь розраховує саме на те МАЛО ЩО, щоб ми могли дивуватися, щоб воно могло дати плід, а ми з цього мали радість," - зазначив владика. Напередодні свята Архистратига Михаїла владика поблагословив отців, а капелани побажали владиці духовної міці у єпископському служінні та заспівали «Многая літа!»

Повідомив протоієрей Костянтин Пантелей, керівник Відділу Курії УГКЦ з душпастирства у пенітенціарній системі України

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336