Пошук по сайту

Архиєрейське послання Михаїла Колтуна, Єпископа Сокальсько-Жовківського до священиків, монахів, монахинь, вірних братів і сестер Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ та усіх людей доброї волі на Пасху 2017 року Божого

Відкрийте ваші очі
І благословіть Господа.

Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

На слова: «Христос Воскрес», ми усі сьогодні радіємо. Звідси починається наша жива християнська віра. Це справжня подія Христового воскресіння випала на наше з вами життя і на нашу долю: «Тож радіймо і веселімся в Нім» (Стихири Пасхи).

В реаліях нашого життя кожна одна людина шукає, як для себе, так і для родини і в цілому для Держави, захисту своєї гідності, своєї свободи і бажає собі запевнення поваги. Але в часі війни, в часі глибинної корупції і зубожіння, понівечення людських цінностей пробуджується інстинкт самозбереження. Не може так бути, щоб людина, яка є створена на образ і подобу Божу, не мала ні звідки допомоги. Як і колись на землі панувало насильство, яке було причиною деградації людства та кликало про поміч, тоді поява Христа в суспільстві обнадіювала всіх, хто шукав спасіння. Це спасіння сталося - Ісус Христос переміг зло, переміг смерть і ми тепер стаємо приємниками Його перемоги та сили. Той Христос-Переможець дав себе для Бога розіп’ясти і, навіть, померти, щоб за нас перетерпіти гріх, надолужити Божій справедливості і нас поєднати з Собою. Він нам заповів: «Віруйте і станеться вам (пор. Мр. 11, 24), але віруйте непохитно і тривайте у вірі. Ради вас я терпів і мої терпіння перевершують людські сподівання. Тож те, що будете просити і вірувати, це є набагато менше ніж мої терпіння і смерть, це дасться вам».

Відкриймо наші очі на Христа, нашого Спасителя, завершителя віри і благословіть Господа. Дивімося очима наших попередників у вірі. Апостоли і жінки мироносиці стали очевидцями порожнього гробу. Вони бачили воскреслого Спасителя, Він їм з’явився, говорив, повчав, робив чуда. Це справді було важко повірити, а ще більше було важко повірити всім іншим, які не бачили цього, про що апостоли говорили. Але події так розвивалися, що число вірних росло і множилося через чуда і ласки, які співдіяли у вірі. Ми сьогодні дожили до цієї благовісті. Відкриймо очі на всі події, які супроводжували апостолів і вірних. Вони були неустрашимі у вірі, вони створювали братні спільноти і Господь їм давав ласки свідчити про силу, якій всі дивувалися.

Відкриймо наші очі і благословім Господа за те, що ця велич чудес має продовження для нас з вами. Ми радіємо за апостолів, але може навіть більше хочемо радіти за себе і за теперішній світ, в якому Господь запевняє свої ласки для нас. Так як апостоли стали стійкими у вірі, Господь сьогодні нас закликає до віри на фоні усіх наших переживань, як особистих, так суспільних. Суспільних - маємо на увазі спільнотне сприйняття в родині, в церкві, в служінні один одному і в цілому народі, як і рівно ж беремо наше особисте і спільнотне ставлення до всього природного довкілля, в якому нам усім доводиться сприймати цей Богом створений світ і в ньому жити. Дивлячись на деградацію нашого суспільства і в пошуках виживання, маємо єдину нагоду, щоб спастися – це відкрити очі на Христа, який нас примирює з Богом, щоб ми в любові між собою тривали і навколо гідності людини, яку кожному Бог дає, ми жили стараннями про ближнього.

В радості воскреслого Христа-Бога обнімімось, привітаймось, признаймось, що ми брати і сестри, і в цій вірі триваймо, підсилюймо її добрими ділами, щоб Христос бачив нашу віру, кому не вистарчає сил, хай молиться і дасться йому, щоб радість була повна.

Відкриймо наші очі на Богородицю і благословімо Господа. Богородиця довірилась Богові на всі часи, як рівно ж прийняла мандат довіри від Бога. Її віра щоразу воплочується і стається реальністю. Через наше довір’я до Богородиці на наш час, на наші сподівання, переживання, на наші труднощі, з яких ми хочемо вийти і прийти до радості сповнення нашої віри, маємо незаперечний дар Матері Божої. Вона нам запевняє стерти голову ворогові нашого життя. А в нас чимало цих ворогів як чужих, так і своїх. Ми, звертаючи увагу на об’явлення Богородиці в м. Фатіма, яким Вона запевняє нам мир, відкриваємо наші очі на торжество воскресіння і благословляємо Господа.

В світлі Христового воскресіння вітаю передовсім діткненних болем, вітаю всіх в надії, яка справдилася в минулому і справджується для нас в теперішньому часі, вітаю всіх у вірі славної і вічної перемоги Христа для нас, вітаю і бажаю з вами бути в братній любові з Христом Господом. Вітаю вас миром, який воскреслий Христос дає його нам, щоб ми з Ним і в Ньому тривали. Він не може бути десь, він тільки дається для нас, щоб був між нами. Відкриймо очі на ближнього і признаймо Бога між нами, який веде нас у своїй славі, щоб ми благословили Бога. Хай мир вам буде від Бога, від мене, від землі і всього живого у світі, хай мир буде у серці вашому для всіх.
Христос Воскрес! Воістину Воскрес!

†Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії,
день прп. і ісп. Теофілакта, 21 березня 2017 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336