Пошук по сайту

Звернення до священиків, монахів, монахинь і всіх вірних Сокальсько-Жовківської єпархії з нагоди започаткування збору врожаю

2015 р. ЛИПЕНЬ СВЯТО ПЕРШОГО СНОПА

Ми всі живемо завдяки тому, що нам Бог дає. Псалмопівець говорить: «Ти вирощуєш траву для скоту і зела на вжиток людям» (Пс. 104. 14). Сьогодні ми торкаємося першого врожаю, заповідженого нам Богом; торкаємося як Божого дару на нове життя. Це для нас є таємничий плід, про який як ми читаємо у Святому Письмі, «ми спимо після трудів, а Бог ростить для нас плоди на життя». Хто з нас так дбає про себе як Бог дбає про нас? Бог теж дає нам цю можливість бути подібним Йому і дбати про тих, що не мають, кому не вродило, пам’ятати про потребуючих, щоб Божа дія пройшла через наше серце і так, як ми подивляємо Бога, що нам посилає, так і нехай завдячують Богу ці, що від нас заповіджене Богом добро приходить до них.

Свято першого снопа заявляється нам Божою щедрістю, що для нас Бог вродив. Ми логічно і коротко думаємо, що земля вродила, але віримо, що це Бог нам заявляється в житті через перші плоди землі.

Завданням нашим є відзначити перший урожай і сприйняти ці дари, це бо мають бути наші взаємини з Богом через урожай, який Бог нам посилає. Цим ми дякуємо Богу, що удостоїлися дарів земних на життя і ця вдячність від першого снопа має пробуджувати наше ціле життя до щедрості нашої для Бога і всіх людей.

Перший сніп – це наша молитва до Бога «за всіх і за все», «це твоє від твоїх», щоб Ти дальше сповняв нас своєї благодаті на життя і спасіння.

На першому снопі відображається для нас Добра Новина і нам обіцяється відкривати щораз, якщо ми по-Божому будемо сприймати цю Євангелію дарів.

Знаємо з Святого Письма, які приписи давав Господь через Мойсея вибраному народу, як Мойсей згідно ритуалу казав вживати м’ясо з молодих баранців, печене на вогні, а кров’ю помазати одвірки, щоб ворог не міг увійти в дім (пор. Вих. 12. 13) і це урочисте ставлення до первенців як до жертви Богові дало визволення вибраному народу.

Ми сьогодні творимо обряд, як правильно прийняти перші плоди поля, щоб Богові була видима наша молитва, жертва, вдячність. Цей обряд виражається тим, що  перший сніп ми збираємо з молитвою, в святковому вбранні, з радісними піснями на серці і урочисто заносимо в дім, щоб розвивати на ньому нашу віру, яка обіцяє нам здоров’я, достаток, новий урожай, захорону від грому, вогню, буревію, потопу, а головно тепер, визволення від ворогів і принесення миру в наші родини, парафії, в народ. Видимий оберіг захисту стає духовною силою пройти в житті через випробовування нашої любові до Бога, до ближнього, до сотворніння всього, до землі. Цей виразний символ спонукає нас любити свою землю, з пієтизмом ставитися до неї і всього, що на ній росте і живе. Кінцево, щоб мати силу боронити рідну землю від видимих і невидимих ворогів, бо як цей сніп нам дав Бог, так через сніп - любов до землі, до природи і до кожного, хто живе поруч з тобою, щоб цей сніп став увіковіченням благословення для всякого достатку на нашу долю.

Всім бажаю скуштувати урожай Божого благословення і своїми зусиллями прикластися, щоб це Боже благословення множилося у нашому серці, на українській землі і у всьому світі для всіх поколінь.

Щедрість первоплодів дає нам  можливість обєднатися в любові між нами до рідної землі, яку Бог заповідає цінувати і відважно боронити. Земля, що нас всіх об’єднує, відкриє свої надра, які Господь вложив від заснування світу, щоб дати нам своє Царство, яке б ми цінували і розвивали між собою.

Перший урожай – сніп 2015 – є вираженням безмірної Божої любові до нас і є  тестом на нашу любов до Бога, до землі і між нами. Єднаймося в цій любові між нами, щоб Євангелія дарів стала нам заповідженим царством на землі і в рідному краю.

Собівартість  життя на землі коштує безмірної Божої любові, зокрема до нас, яку ми маємо оправдати до Нього і всього, що Бог нам дає.

Благословення Всемогутнього Бога Отця і Сина і Святого Духа

нехай сходить на Вас з усього, що Бог дає нам,

а Його любов нас завжди радує в житті.

+ Михаїл Колтун

Єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії,

День св. влкмч. Прокопія, 21 липня 2015 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336