Пошук по сайту

Духовні мандрівки дітей та молоді у Карпатах

Бродівчан знову гостинно зустріло селище Славсько, де два тижні тривав християнський табір для дітей та молоді.

На затишній базі відпочинку «Лис Микита» організатори табору (катехитична школа Матері Божої Неустанної Помочі при парафії Собор Пресвятої Богородиці з престольним празником св. первомуч. Теклі) запропонували дітям безліч розваг, які доповнювали основну мету відпочинку – допомогти молодій людині віднайти себе у Христі. Учасниками духовно-розважального відпочинку стало 43 дітей.

Для того, аби діти краще засвоювали щоденні духовні навчання, наставники запропонували молоді зануритись у казковий світ Нарнії, куди їх провадитимуть мудрий Лев Аслан, маленька Люсі Певензі, професор Дігорі, містер Тумнус, біла королева Джадіс та злісний гном. З юними таборовиками постійно перебували о. Іван Вихор, їмость Ганна, брати-семінаристи Іван Вихор та Михайло Глов’як, а також група аніматорів, серед яких Анастасія Попеско, Ірина Олійник та Оксана Чорній.

Зупинка перша – знайомство зі світом казки

«Лису Микиті» не дають заснути дзвінкі дитячі голоси. Як тільки він попрощався з першою групою малят, які стали для нього добрими друзями у гості знову завітали дітлахи, однак, цього разу вже трішки старші. Проте, їм буде не менш цікаво «разом подорожувати до Царства Божого».

Молодь із Бродів тут вже чекали о. Іван та їмость Ганна. Вони приготували для дітей багато цікавих наук. Цього дня відбулося знайомство з таборовиками та перегляд першої частини фільму «Хроніки Нарнії» (до слова, сюжет цієї кінострічки має глибокий біблійний зміст). Одразу після цього до юних вірян завітали герої фільму, які запросили дітей та молодь у духовну мандрівку. Перед відходом до сну усі поділилися Іскрою Любові та попросили у Господа доброї ночі.

Зупинка друга – дорогою до храму

Цього дня Церква літургійно відзначає день Різдва Івана Хрестителя. А у нашому таборі тих, чиїм небесним Покровителем був цей святий – аж троє. Тому, зранку уся група попрямувала до парафіяльного храму Успіння Пресвятої Богородиці, парохом якого є о. Андрій Петришин. Після Святої Літургії відбулось помазання єлеєм та освячення зілля з нагоди свята.

По поверненню до бази відпочинку діти працювали у групах – створювали емблему та назву своєї маленької спільноти. Не забули й про науки. Темою цього дня була «Любов до ближнього: спільнота і дружба». Разом з о. Іваном діти міркували над основними питаннями цієї настанови, а ілюстрували її герої Нарнії, та, у вигляді театралізованого дійства, показали, якою повинна бути любов до ближнього.

Вечірня програма цього дня була не менш цікавою – для нарнійців організували українські вечорниці з народними піснеспівами та розвагами.

Завершили день, як звичайно, теплим потиском дружньої долоньки і тихою молитвою за рідних та Україну.

Зупинка третя – подивись: усі ми маємо крила

Адже Господь подарував їх кожному для того, аби ми могли до нього піднятись. У «Лисі Микиті» день розпочали, як то буває зазвичай, з руханки. Потім – науки. Сьогодні говорили про «Любов до Бога і віра». Крім того, цей день був незвичайним. Усім запропонували змайструвати пару крил, за допомогою яких, ми зможемо літати високо-високо.

У Славському вже третій день поспіль – спека. Тому, крім звичного басейну, наставники організували для малих бешкетників обливну середу. На декілька годин вся база відпочинку перевтілилась у царство, де ніхто не вийде сухим із води.

Аби зігрітись та просто помилуватись палахкотінням вогнища – усі зібралися на вечірню ватру. Там діти і дорослі молилися, співали пісень на прославу Бога, а також ділилися листами через таборову пошту.

День четвертий – а якою є Твоя молитва?

Сьогодні у Славському трохи дощить, проте для нарнійців це не перешкода. Ми продовжуємо нашу мандрівку до Царства Божого. Сьогодні навчимося творити власну молитву. Після науки священика «Молитва: спілкування з Богом та іншими» і роздумів над нею, юні таборовики мали нагоду написати лист-молитву до Бога. У ньому просили миру, здоров’я та мудрості, а також жаліли за усі провини перед Творцем.

А чи знаєш ти мене? Для того, аби краще пізнати одне одного діти шукали факти про своїх наставників у Великій грі. Близько години розгадували різноманітні цікавинки та виконували завдання.

На завершення дня відбувся перегляд християнських притч та невелика програма мистецьких номерів дітей. А далі, як звично, молитва, вечірній чай і сон.

Зупинка п’ята -  а яким є Твій Хрест?

До нас знову завітало сонечко. Про це ми дізналися на ранковій руханці. Після вмивання та сніданку діти знову слухали науки, цього разу про «Піст, жертву і Хрест».  Аби краще зрозуміти, як зблизитися з Богом, таборовики створювали власні аплікації «Я і Господь». Проте сьогодні день знову незвичайний (та й у Нарнії інших не буває). Кожен майстрував для себе вуса. Безліч посмішок, море захоплення і веселощів. Такими були емоції цього дня. На вечірньому діленні спогадами діти розповіли: «Нам сподобались вальс, вуса, науки, Молебен і банси під теплим дощем».

Під час вечірньої молитви, кожен зміг перепросити, попросити чи подякувати за щось Богові. А опісля – звичне передання Іскри Любові через теплий потиск руки.

Зупинка шоста – а чи знаєш, яким був Твій небесний покровитель?

Цього дня розмовляли про «Святих як дороговказ у житті». Не забули і про митрополита Андрея Шептицького, 150-річчя з дня народження якого святкуємо цього року. Про нього діти та дорослі переглянули і обговорили два мультфільми.

Яке ж завершення табору без  спогадів? Їх діти оформили у газети вражень. У кожного свої щасливі моменти, а разом вони створили одну захопливу мандрівку.

Опісля цього, наставники організували для молоді інтелектуальні змагання. Таборовикам запропонували різноманітні завдання, розіграші та запитання на християнську тематику.

Але і це ще не все – на завершення дня діти створили власну концертну програму, де дарували одне одному українські пісні, танці, а також поезію.

А біля прощального вогнища юні християни розповіли одне одному про святих, чиї імена вони носять.

Зупинка сьома – не зупиняй своєї мандрівки

Неділя, Божественна Літургія та останні настанови отця Івана. «Нехай християнство буде Твоїм стилем життя». Не зупиняй своєї подорожі до Царства Божого, адже там Тебе із нетерпінням чекають! Повертайся додому!

СВІТЛИНИ

Анастасія Попеско, аніматор табору

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336