Пошук по сайту

Владика Петро взяв участь у архиєрейській хіротонії та інтронізації Глави Словацької Греко-Католицької Церкви

 

27 січня 2024 року в катедральному храмі Святого Івана Хрестителя в м. Пряшів (Словаччина), за участю Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава, близько 60 архиєреїв з України й усього світу, понад 250 священників, чисельно зібраних монаших згромаджень України та Словаччини і мирян, відбулася Архиєрейська Божественна Літургія з хіротонією та Чином інтронізації на архиєпископа та митрополита Пряшівського Словацької Греко-Католицької Церкви владики Йони Максіма.

Архиєрейська хіротонія та інтронізація

Моління очолив єпарх Кошицький владика Кирило Васіль — головний святитель. Співсвятителями стали: єпарх Чиказький УГКЦ владика Венедикт Алексійчук та апостольський адміністратор Пряшівської єпархії владика Петер Руснак. Про це розповідає Департамент інформації УГКЦ.

Урочисту Архиєрейську Божественну Літургію співом супроводжували три хори: KLIROS зі Львова, катедральний хор святого Павла Ґойдіча та учасники священничого хору святого Яна Дамаського.

Архиєрейська хіротонія почалася великою літургійною процесією на площі перед катедрою. У храмі владика-номінант склав визнання віри.

Відповідно до чину, головний святитель разом з усіма присутніми архиєреями прочитали молитву-благословення через покладання рук. Після чого він одягнув окремі частини єпископського одягу. Зокрема, омофор йому урочисто передав Апостольський нунцій у Словаччині монсеньйор Ніколь Гірасолі. Вдягнувшись у повні єпископські ризи, владика Йона був інтронізований на Пряшівську митрополичу катедру. Йому передано митрополичий жезл як новому пастиреві, який має духовно опікуватися ввіреним йому народом. Від цього моменту владика Йона стає девʼятим єпископом Пряшівської архиєпархії та другим митрополитом Греко-Католицької Церкви у Словаччині.

Слово митрополита Йони

У слові Пряшівський митрополит з окремою подякую звернувся до Глави УГКЦ.

«Сьогодні я хотів би в особливий спосіб висловити свою глибоку вдячність українському народові та всій Українській Греко-Католицькій Церкві в особі вас, її Глави і представника, Блаженнішого Святослава», — сказав він.

«Ваше Блаженство, разом із багатьма єпископами, керівниками монаших чинів і вірними ви прибули з України до цього міста, Пряшева, щоб розділити зі мною та всією Греко-Католицькою Церквою у Словаччині нашу радість. Вам, ваше Блаженство, і всім владикам, настоятелям монастирів та всім тим, хто прибув з України, дякую від щирого серця! Для мене велика честь, що ви сьогодні тут. Для мене було привілеєм жити, трудитися, працювати й розділяти радощі та турботи за народ і Церкву в Україні, особливо в цей важкий і випробувальний час несправедливої, загарбницької та агресивної війни росії проти України», — зазначив він.

І додав: «За 20 років мого перебування в Україні ви стали невід’ємною частиною мого життя, я полюбив Україну, народ, церковні міста й села. Ваша волелюбність і рішучість захищати свою, Богом дану, Батьківщину для мене неймовірні. Я також молився сьогодні за Україну і просив у Господа благодаті, щоби світло та правда перемогли темряву й обман, щоб життя перемогло смерть, щоби бажання жити, розвиватися і творити у свободі дітей Божих перемогло руйнування і знищення. Нехай всемогутній Господь Бог береже і благословляє Україну», — наголосив митрополит Йона.

Слово Блаженнішого Святослава

«Владико-архиєпископе! Ви є духовним даром України для Словаччини. Ви є духовним даром Української Греко-Католицької Церкви для греко-католиків Словаччини. Ви є духовним даром Свято-Успенської Унівської лаври для Пряшівської архиєпархії», — підкреслив Блаженніший Святослав.

Відтак він згадав про тисячі біженців, які проживають у Словаччині і попросив: «Заопікуйтеся ними! А їхня мати-Церква при Вашій помочі, при помочі Ваших співбратів-єпископів завжди готова разом із Вами їм послужити!»

 За матеріалами Синоду Єпископів УГКЦ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336