Пошук по сайту

У Заболотцях звершили моління у старовинному храмі Собору Пресвятої Богородиці після реставрації

У третій день різдвяних свят Преосвященний владика Петро звершив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі Собору Пресвятої Богородиці с. Заболотці.

Храм у Заболотцях збудували 1746 року на місці давнішого, спаленого татарами у 1648 році. 1867 року його дах перекрили оцинкованим залізом, а в інтер'єрі з'явилися розписи, які у 1933-у оновив Іван Сахно.

СВІТЛИНИ

У часі богослужіння Архиєрей виголосив проповідь: «Ми сьогодні пригадуємо памʼять первомученика і архидиякона Стефана. Це людина, яка перша пожертвувала собою заради Христа. Це перший мученик, який засвідчив своїм життям, як прославляє Бога. В різдвяних святах ми розважаємо, що Бог приходить на землю, щоб підняти людину на небо. В Різдві ми бачимо світло і надію, що Бог, який сходить з неба, хоче стати людиною. Вертеп стає небом, бо там народжується Бог».

Єпископ зазначив, що імʼя Стефан, означає вінець і він увінчав Божий задум щодо людини. Далі, розповідаючи про його життя розважив, як Бог полюбив людину аж до смерті і мученик Стефан показує своєю жертвою любов до Бога. В часі каменування він просить прощення для мучителів, а у часі смерті він побачив небо.

«Ціль нашого життя є небо. Християнин завжди має дивитися з надією вперед і навіть у викликах війни, коли гинуть люди, ми чуємо добру новину, що з нами Бог. Сьогодні є важливо в момент, коли нас знищують, бачити перед собою небо. Господь каже не боятися тих, які вбивають тіло, бо душі вбити не можуть. Господь посилав багатьох праведників, яких народ не сприйняв. Бог не хоче смерті грішника, але щоб він навернувся і жив вічно. Покаяння потребує навернення.

Сьогодні ми зібралися у храмі, щоб подякувати Богові за отримані дари. Цей храм збудували ваші прадіди, щоб отримувати Святі Тайни. У цьому храмі творилася історія вашого села і ваших родин. Ми будуємо храми, щоб дати Богові можливість торкнутися нашого серця. Християнство - це релігія, яка хоче свідчити про живого і воскреслого Христа.» - із проповіді владики.

Пресслужба єпархії

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336