Послання 2024

build professional website

Пошук по сайту

Великодне послання Михаїла Колтуна єпископа Сокальсько-Жовківського

 

  Великодне послання Михаїла Колтуна

єпископа Сокальсько-Жовківського для священиків,

монахів, монахинь, семінаристів

і вірних Сокальсько-Жовківської єпархії

на 2024 рік Божий

 

Воскресіння сьогодні, завтра і весь час,

Воно тепер ніколи і нікого не минає.

Христос воскрес заради нас

І Божа Пасха серед нас витає.

 

          ХРИСТОС ВОСКРЕС!                                     ВОІСТИНУ ВОСКРЕС!

Дорогі і люблячі брати і сестри!

Воскреслий Христос – наша Пасха є новою людиною, бо в Його воскресінні переможена смерть (Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха», п. 999). Христос воскресши з мертвих вводить нас у свою Пасху, яка переводить нас від смерті до життя. Це тепер для нас свято, бо участь наша в цій Пасці переводить нас у життя з всеблагим Богом на землі і у вічності і ми співаємо в церковних піснеспівах: «Свято над святами і торжество всіх торжеств…» (Канон Пасхи). Тому ми кожної неділі, приходячи до церкви, святкуємо Неділю-Пасху і сповняємося радості Доброї Новини на щодень.

Воскресіння в час наш увійшло,

Тепер для нас воно постійно діє.

Божий задум прямує у життя

І слава Божа у світі нам ясніє.

Воскреслий Христос після смерті невидимо вийшов з гробу, воскрес і видимим являвся своїм учням і апостолам, навчаючи віри у Своє воскресіння і воскресіння всіх людей. Він до кожного хоче торкнутися, щоб обдарити його вірою, через яку ми маємо доступ до Його милості, щедрості, сили і всього Божого: теперішнього і майбутнього. У такому великому нашому довір'ї Господь хоче діяти у нашому щоденному житті. Бог за своїм задумом діє у світі, підтримує світ в існуванні і провадить його до звершення. І для того Господь сотворив цей світ для нас і нас робить живими учасниками в його благодаті, щоб наше життя і світ робити «іще прекраснішим» (Катехизм УГКЦ, п.914).

Воскресіння в світі Пасху править

І з Богом нас ріднить щораз,

Щоб частку з Богом всі ми мали

І з Ним раділи увесь час.

Господь навчає нас: «Без мене нічого не можете робити» (Ів. 15, 5). Якщо ми в гріх увійшли, то тільки Він, Христос-Бог, є нашою Пасхою, щоб вивести нас з гріха і ввести у світ гармонії з собою, з Богом і усім створінням,  щоб цей світ і життя в ньому нас радувало. Христос Той, Хто є і Той, Хто був і Той, Хто буде. Але саме тепер і щораз Господь хоче нам сприяти у всьому, щоб ми дякували, бо «християнське сприйняття світу повстає із вдячності Богові за дар світу» (Катехизм УГКЦ, п. 914). В Бога все є налаштоване на наш достаток, щоб на завершення ми Йому дякували.

Воскресіння несе нам перемогу,

На хресті смерть воно перемогло.

Сьогодні в нас війну перемагає,

Щоб Боже Царство в життя до нас прийшло.

Сьогоднішній наш час війни є теж великим випробуванням, наскільки ми можемо довіритись Богові і захищати наші християнські цінності, наш край, нашу гідність, свободу, незалежність, свою історію. Може для декого ці цінності не є особливими, але для нас – це наше покликання в цих Божих цінностях розвивати наше життя. Бо в них до нас Господь промовляє, діє і своїм благословенням робить нас успішними, щоб разом з Богом ми могли споглядати на життя у вдячності Богові, всім людям і всьому створінню, яке гармонійно вплітається у наше життя і сприяє для духовного і тілесного достатку.

Воскресіння світ преображає,

Це ради нас Господь дає,

Щоб в ласці Божій ми тривали

І подивляли в Ній життя своє.

Діяльність людини розглядається у світлі преображення світу та спасительного післаництва Христа. Адже Христос діє в серцях людських силою Духа Свого не тільки пробуджуючи прагнення майбутнього віку, а й також, оживляючи, очищаючи і зміцнюючи ці шляхетні прагнення, завдяки яким людська спільнота старається вчинити власне життя більш людяним (Катехизм УГКЦ, п. 913). Нам також дуже залежить, щоб працюючи над власним удосконаленням, до якого Христос нас веде, щоб і ціле суспільство преобразити. В цьому є майбутнє нашої України і всього народу. Всі ми є спраглі цього дня, щоб бачити Україну, народ в єдності та мирі і це має походити від кожного з нас.

Воскресіння несе нам мир з собою,

Для цього ми очищаємось з гріхів,

Щоб понад все завжди любити Бога

І ближнього в людині, як Бог нам заповів.

Ворог підступно війну затіяв не тільки, щоб завоювати землю, але і щоб на цій землі знищити нас з вами. Вбивця у своїй силі знаходить себе успішним і сіє страх. Смерть наших захисників і захисниць сьогодні поєднується з Христовими терпіннями, які завершуються перемогою на хресті і славним воскресінням до життя. Тому, ми у своїй вірі змагаємося про перемогу над злом, щоб увійти в мир, який нам запевняє воскреслий Христос. Після воскресіння, являючись апостолам, Він говорить: «Мир вам!». Це той мир, що Бог дає, він не від світу і цей мир нас радує понад усе (пор. Ів. 14, 27). Про цей мир ми молимось, не мир з ворогом, а мир з нами, мир серед нас, який перемагає, який соромить ворога і, якщо цей сором ворог прийме і покається, то це буде перемога на знищення зла і світла перспектива для людства.

Воскресіння мир приносить в світі,

Це перемога наша є в житті.

Гріх і зло, війна – це є минуле,

Теперішнє – це перемога наша у Христі.

Ми усі завдячуємо Богові, що Євангелію Він продовжує відкривати нам у земному житті і це земне наше життя є славою воскреслого Христа. Ми віруємо, що Христос переміг терпіння, переміг рани і вийшов славно з смерті, де немає болізні, ні печалі, ні зітхання, але життя безконечне. Ця доля нас чекає за життя і по смерті.

До кращого життя Бог нас покликав і дав нам запевнення своєї любові у Христі, який прийшов нас не осудити, але спасти. Спасти від гріха, зла, війни і дати нам мир, який є понад всіх і все, щоб живучи, ми Боже прийняли лице.

Богородиця втішається Богом, який Її досвідчив у житті, здається, понад міру і понад міру Марія своє покликання сповняє серед нас, щоб понад нашу неміч явити нам Божу милість у воскреслому Христі. «Не бійтеся – це Я. Я серед вас, Я переміг світ, Я з вами» (пор. Ів. 6, 20). Пресвята Богородице – Твої вікѝ вічної слави хай запишуться в нашому житті.

Воскресіння всі рани загоїло,

Які Господь за нас перетерпів.

Він тепер гоїть наші рани,

Щоб кожен з нашим Господом радів.

 

                Христос Воскрес!                                               Воістину Воскрес!

 

Михаїл

єпископ Сокальсько-Жовківський

 

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії

в день свв. апп. Аристарха, Пуда і Трофима, 15 квітня 2024 р. Б.

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336