build professional website

Пошук по сайту

У Жовкві відзначили 400-ліття мученичої смерті та 30-ту річницю відкриття храму св. свщмч. Йосафата

У неділю, 12 листопада 2023 р. Б., у прокатедральному храмі св. свщмч. Йосафата в Жовкві відбулися святкування з нагоди храмового празника, а також з нагоди 30-ліття відкриття парафії, 30-ліття архиєрейського служіння владики Михаїла, 70-ліття пароха храму о. Михайла Ткачіва та 40-річчя сотрудника храму о. Віталія Лупія.

Архиєрейську Божественну Літургію очолив Правлячий Архиєрей Кир Михаїл у співслужінні владики Петра та запрошеного духовенства.

Після читання Євангелія Кир Михаїл виголосив проповідь: "Сьогодні маємо причину дякувати, просити і величати Бога за дар, який Господь дав для життя і об'явив себе, щоб ми його сприймали у вірі. Він нас навчив і досвідчив в житті, дав Добру Новину, яка нас завжди запевняє. Він прийшов, щоб зжитися з нами, щоб ми могли сприймати його, як того, що з нами жив, ділив долю і не перестає після смерті і воскресіння перебувати серед нас".

СВІТЛИНИ

Проповідник наголосив, що Ісус Христос робив чуда для того, щоб ми набирали впевненості в теперішньому часі. Так, як колись він бачив немічних, біснуватих, невдячних, так само після смерті Господь кожного з нас бачить, знає і пам'ятає. Тому ми сьогодні хочемо пробудити наше серце, щоб бути вдячними.

"Сьогодні ми святкуємо 30-ліття храму, сьогодні 400 років, як віддав своє життя за єдність покровитель нашого храму св. Йосафат, якого перейняло і зворушило Боже світло і він став свідком просвічення Божою ласкою. Ласка Божа діяла попри перестороги, бо він був відкритий до Бога.

Слова - "Щоб всі були одно!", він помістив у собі і їх розвивав, щоб всі могли визнавати віру в одній святій, апостольській і католицькій церкві. Він горів бажанням приєднати всіх до католицької церкви в час, коли вона була переслідуваною.

За часів Йосафата живилася ненависть до Церкви, яка зберігала єдність з апостольський престолом. Всі хотіли відірватися від Ватикану, який був загрозою для злощасного світу, який тепер виявляє себе у цій злочасній війні. Божа благодать переповнювала його і він був готовий, щоб ствердити слова - "Щоб усі було одно!".

Після смерті було покарання, але не знаємо чи було покаяння. Ми не жаліємо, що ми є церквою апостольського передання. Наш вибір є - "Щоб усі були одно!". - йдеться у проповіді.

Пригадуючи часи переслідування єпископ пригадав, що перетерпівши переслідування, церква вийшла оновленою, ми теж є оновленими і збагаченими вірою завдяки церкві, адже Церква не перестає молитися і діяти.

"Синод закликає до активної співпраці з тими, хто терпить втрату здоров'я і життя. Господь споглядає і хоче, щоб ми були чуйними для викликів і ближніх, він хоче, щоб нашими зусиллями ми робили наше життя успішним. Ми не втрачаємо віри в перемогу, адже Церква засвідчила випробування і вийшла переможно.

Не дайте місця в серці ворогові, щоб він впевнено йшов до перемоги. Наша перемога, бо ми захищаємо, терпимо і бережемо гідність нашого життя і ворогові не здамося. Своїми стараннями будемо докладатися, щоб наше впевнення, що "З нами Бог" нас не полишило.

Господь дає сили і Богородиця, яка з самого початку давала запевнення вибору Божої волі, дає вірність Церкві.

Кров св. Йосафата так, як і кров наших вбитих воїнів, поєднана в мучеництві з Христом.

Я всім вам сьогодні серед терпінь і загроз пригадую слова Євангелія - "Не бійтеся, я з вами!" - нехай ці слова будуть для всіх нас запевненням Божої присутності!" - завершив Архиєрей.

Після богослужіння був зачитаний декрет про призначення о. Михайла Ткачіва - парохом храму св. свщмч. Йосафата в Жовкві.

Також були зачитані грамоти для парафіян з нагоди 30-ліття парафії, о. Михайлу Ткачіву з нагоди 70-ліття та о. Віталію Лупію з нагоди 40-ліття, а від парафії лунали привітання для владики Михаїла з нагоди 30-ліття архиєрейства та владики Петра з нагоди 5 -ліття архиєрейства.

Після зачитання грамот із вітальним словом звернувся владика Петро, який привітав владику Михаїла із 30-літтям архиєрейського служіння.

Також із привітанням звернувся міський голова Олег Вольський.

Після многоліття і молитви за Україну парафіяльна молодь представила для всіх гостей і молільників виставу про життя св. Йосафата.

Пресслужба єпархії

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336