build professional website

Пошук по сайту

У єпархійному управлінні відбулась зустріч Кир Михаїла та п. Павла Бакунця

24 травня 2021 р Б., у єпархійному управлінні Сокальсько-Жовківської єпархії відбулась зустріч Правлячого Архиєрея Кир Михаїла (Колтуна) та п. Павла Бакунця, народного депутата Верховної Ради.

Співрозмовники гостинно обмінялися думками на тему: «Церква і суспільство».

Владика Михаїл виокремив 3 запитання, над якими протягом зустрічі старалися застановитися і знайти спільну відповідь.

1. Що зараз має вплив на суспільство?  Однозначно – віра Церква, спілкування в Церкві, навчання Церкви, яке в теперішньому часі є дуже актуальним, коли пройшли вибори голів ОТГ та депутатів місцевого самоврядування.

2. Якими є проблеми і потреби суспільства? Тут Церква виступає як така, яка навчає людей як жити в суспільстві. І ця наука стосується не лише тих людей, які обирали голів ОТГ і депутатів, але й стосується керівництва, бо вся влада є від Бога. Тому Церква має християнський авторитет навчати вірних розвиватися у суспільстві. Це є  внутрішній формат організації суспільства. В нашому суспільстві Церква дуже чітко говорить про речі, які є притаманні не лише для християнина, але й для людини. Людина відкриває себе тільки у сопричасті з іншими особами. Ця взаємодії людини з іншими людьми має бути зрозумілою, справедливою і чесною. Ісус Христос нас навчає цієї жертвенності і відданості кажучи: «Що ви зробили найменшому – це ви мені зробили».

3. На скільки  Богові лежить на серці, щоб ми для ближнього і для суспільства робили те, що ми хочемо для себе? На скільки Бог пов’язує нас із суспільством? Тепер сподівання наше на Україну, на життя, устрій і на взаємини, і насправді нам всім – і головам ОТГ, і депутатам, і народові потрібно бути за одно. На базі наших релігійних переконань, на базі християнського вчення. Християнське вчення вчить людину жити у суспільстві на основі любові і довіри. Цю довіру ми маємо оправдати, бо вона є від Бога і дана нам, щоб ми її розвивали і бачили плоди наших старань. 

"Нас зараз об’єднує Україна, Церква та життя, яке ми організовуємо у нашому суспільстві. Ми зараз цю країну захищаємо та розбудовуємо із тими сподіваннями, що ми це робимо для нашого кращого майбутнього і для тих, хто прийде після нас.

Маю добрі сподівання, що ми спільно зробимо цей внесок, щоб цей голос не був лише у одну сторону, але мав відгомін у наших діях, у нашій вірі і у наших стараннях" - із слова вл. Михаїла.

"На зустрічі ми з Вами підняли актуальні сьогодні питання, зокрема обмінялися думками щодо зміцнення співпраці Церкви та керівництва новостворених громад, які утворилися внаслідок реформи децентралізації. Резюмуючи нашу зустріч, хочу виділити кілька основних аспектів:

1. Військове капеланство.

Я дякую Вам, оскільки Ви були одним із першопрохідців у сфері духовного виховання військовослужбовців ще десятки років тому. Сьогодні можу позитивно відзначити, що Верховна Рада минулого тижня прийняла у першому читанні законопроект про військових капеланів, чим ми на державному рівні визнаємо важливість духовної опіки над нашими захисниками, особливо в часі війни на Сході.

Військові капелани отримають статус військовослужбовців – тобто зможуть користуватися тими ж соціальними гарантіями, що й військові ЗСУ.

2. Організація зустрічей з керівництвом новостворених громад.

Також одне із обговорених питань - необхідність організації спільних зустрічей з головами ОТГ на Прикордонні, особливо на мальовничій Жовківщині, а також надсилання їм Вашого послання. Дякую, що Ви дбаєте про духовний аспект життя в громадах, як колись про це дбав Митрополит Андрей Шептицький.

Хочу додати у послання до органів місцевого самоврядування: Про те, що будь-які заходи, які проводяться світськими, громадськими, цивільними організаціями, органами місцевого самоврядування завжди повинні починатися з молитви, на мою думку.

Також пропоную виокремити міських капеланів для новостворених громад, які б займалися духовною опікою депутатського корпусу, аби сесії рад розпочиналися також з молитви.  Думаю, що це сприятиме духовному збагаченню та сприятиме позитивному розвитку цих громад.

Маю надію, що ми спільно зможемо зміцнити стосунки Церкви та керівництва громад, які утворилися внаслідок реформи децентралізації та разом з Вами та Божою допомогою працюватимемо на благо Прикордонного краю" - зазначив п. Павло Бакунець.

У підсумку зустрічі було домовлено, в міру можливостей, організувати зустріч з головами ОТГ та депутатами, для загальної підтримки і розуміння спільної мети у розбудові ОТГ для добра людей і нашого життя в Україні і на місцях.

Преосвященний владика Михаїл радо благословив пропозиції і ініціативи, які стоять на шляху до співпраці для добра людей, Церкви і Держави.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336