build professional website

Пошук по сайту

Владика Петро очолив богослужіння у Крехівському монастирі та уділив піддияконські свячення

У день святкування празника Обрізання Господнього, св. Василія Великого та Нового року владика Петро очолив святкове богослужіння у Крехівському монастирі св. Миколая. Перед Божественною Літургією єпископ уділив нижчі свячення (читця, співця, свічконосця та піддиякона) семінаристам шостого курсу Івано-Франківської Духовної Семінарії.

СВІТЛИНИ

У часі Літургії Архиєрей виголосив проповідь: «Сьогодні ми зібралися на молитву, щоб дякувати Богові за його ласки. Нам випадає три нагоди, які мають духовне значення для кожного з нас. Перше, що Господь Ісус на восьмий день приймає обрізання – старозавітній припис та союз, який ще був укладений за Авраама, якого називаємо батьком усіх віруючих. Святкуємо Новий рік і велике свято для цілої Церкви, великого святого, великого мужа– св. Василія Великого.

Коли Говоримо про Ісуса, який на восьмий день був обрізаний, бачимо, що він сповняє закон, який був даний Авраамом. Що Господь обіцяв Авраамові? Це певна угода, а виконання угоди веде до чогось доброго, як з одної так і з іншої сторони. Господь, який звертає увагу на Авраама каже, що у ньому будуть благословенні всі народи. З одної сторони Авраам, з якого походить весь ізраїльський народ і вибраність ізраїльського народу, яка полягала у обрізанні. З іншої, Господь сповнює пророцтво щодо Авраама, що з нього має прийти благословення на всі народи землі. Коли ми сьогодні святкуємо Обрізання у якому Спаситель приймає ім’я Ісус - це прообраз нашого хрещення. Через Хрещення, ми всі стаємо вибранцями і стаємо приналежними до божого люду та Вселенської Католицької Церкви. Ми є тими, задля кого Ісус прийшов на землю і віддав своє життя. Господь приймає обрізання, як виконання закону, а також, як приналежність до вибраного люду божого.

Коли розважаємо про нашу християнську практику, то знаємо, що цілий світ живе за календарем, який має сім днів. То чому власне на восьмий день? Коли ми святкуємо Пасху, то знаємо, вона була на восьмий день після суботнього дня. Якщо сім є повнота, а число вісім означає безконечність, то наше людське життя має продовження у вічності! Цю безконечність Господь приносить до людини і хоче подарувати, щоб людина навічно жила, бо Господь її створив на свій образ і подобу і не хоче, щоб цей образ і подоба пропала. У Божому слові символи і цифри мають значення для нашого духовного зростання, призначення і цілі у житті. Ми живемо з понеділка до неділі, але наступає восьмий день – ця вічність, яку Господь приготував і хоче подарувати, як вибраним, як своїй дитині. Через Хрещення ми також підписали угоду, ми відвертаємося від всякого гріха і хочемо йти дорогою добра і праведності. Наше Хрещення –  це початок дороги віри у нашому житті, бо приймаємо Бога, як Спасителя і Відкупителя.

Коли  розважаємо про союз людини з Богом, Господь дає заповіді і люди сприймають це, як обов’язок чи обмеження. Божі заповіді – це не обмеження! Це засторога для мене, щоб я не спіткнувся, не впав і не втратив свого життя. Дорожні правила не є обмеженням, а попередженням, щоб ми щасливо дісталися до місця призначення, бо недотримання може принести шкоду не тільки нам, а і загрозу іншим. Господь хоче нам вказати дорогу, щоб ми щасливо дійшли до вічності, яку Господь готує для кожного з нас.

Сьогодні святкуємо пам’ять св. Василія Великого, засновника східного монашого життя, який уклав правила для богопосвячених осіб, щоб разом служити і йти богопосвяченим життям. Цінуємо того, який уклав нашу Літургію, яку сьогодні одну з десяти у році служимо. Завдячуємо, що він був той, хто завершив, удосконалив та підкреслив розуміння таїнства Пресвятої Тройці, про те, що визнаємо у Символі Віри. Коли став архиєпископом Кесарії Кападокійської, заснував «василіяди», місця для потребуючих, місця соціального служіння для людей.

У сьогоднішньому святі, де святкуємо і наш особистий союз з Богом, ісповідуємо нашу віру у світі хочемо її підтвердити добрими ділами у своєму житті».

Після богослужіння ігумен монастиря о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, подякував Владиці за благословення, духовне слово та візит.

Пресслужба єпархії  

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336