Послання 2024

Пошук по сайту

У Жовкві та Сокалі вшанували Тараса Шевченка

У двохсоту річницю з дня народження Тараса Шевченка церковна спільнота м. Сокаля та м. Жовкви долучилася до громадських заходів по відзначенні ювілею Кобзаря.

Після Архиєрейської Літургії єпархіальний єпископ Михаїл Колтун разом зі священиками поклав квіти перед пам’ятником Кобзареві у Сокалі. Відтак архиєрей звернувся до присутніх із повчальним словом. «Шевченко леліяв майбутнє та щасливе нашої України. Він був відкритий до Бога і до всіх прийдешніх поколінь. Чи нам бракує такої любові, яку він мав до своїх ближніх і побратимів? Звідки черпав він цю силу? Це дар Божий, який він розвивав і який дав йому жити в віках. Продовжувати надихати і будити, нести просвічення. І ми маємо цю можливість досвідчити, що Бог ніколи не жаліє любові до тої землі, яку Він нам дав. Шевченко був захоплений природою, а ми часом не звертаємо увагу або й шкодимо. Це наша Україна, цей світ і все що росте – це дар Божий для нашого життя, щоб ми могли належно поводитися в цьому довкіллі. Цінувати цю землю, воду, повітря бо ці дари нам даються, щоб ми могли бути економними, успішними, щедрими і тими дарами могли ділитися і об’єднуватися в любові до Бога і до свого краю», - наголосив архипастир.

Спільнота «Українська молодь Христові» декламувала вірші Кобзаря різними мовами. Опісля було створено хрест з лампадок, які молоді парафіяни віднесли до пам’ятної дошки Небесній сотні.

У Народному домі м. Жовква урочиста академія розпочалася із вшанування героїв Небесної сотні, потому єпископ Михаїл благословив учасників святкового зібрання та сказав слово. Архипастир закликав приймати і взаємодіяти з Божим благословенням. «З великою вірою приймаймо це живе Слово. Словом світ повстав. Його Словом ми є народ, Церква. По Божій волі держава, в якій нам делеговано на тій землі свідчити Бога, його право та зберегти вірність Божому Слову. Треба нашої віри, щоб здвигнути цю «гору», яка повстала перед нами і ми її здвигнемо бо з нами Бог. Шевченко поставив наперед в своєму житті Слово. Він був співзвучний з євангелистом, який сказав «на початку було Слово». І він то слово промовляє до нас. Тверде, пророче, віще. І ми сьогодні його відчуваємо між собою живим, діяльним і ми завдячуємо Богові, що маємо таких пророків в Церкві і в нації, що можемо розуміти задля чого вони жили, постраждали і відійшли. Задля нас. Задля нашого народу і держави. Задля нашої єдності і свободи», - сказав єпископ.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336