Пошук по сайту

Комунікат за результатами зустрічі представників Католицької Церкви Польщі та України

Цього року виповнюється десята річниця історичного моменту, коли у Варшаві та Львові – 19 і 25 червня 2005 р. – із нагоди Року Євхаристії єпископи Української Греко-Католицької Церкви та Римо-Католицької Церкви Польщі оприлюднили спільне Пастирське послання з нагоди акту взаємного прощення і примирення.

У посланні єпископи закликали піднятися вище політичних поглядів та історичних подій, вище релігійних обрядів та національностей – української й польської, аби на весь голос промовити слова: «Ми прощаємо і просимо прощення».

Українці та поляки у своїй історії мають багато прикладів добросусідського співіснування, спільних героїчних вчинків, але, на жаль, пам'ять набагато краще зберігає тривожні спогади протистояння, ніж гармонійну співпрацю. Обидва народи пережили страшні трагедії ХХ ст., зазнавши великих страждань від тоталітарних режимів – нацистського, комуністичного і крайнього націоналізму. Українці та поляки часто допомагали одні одним пережити ці важкі випробування. Ми висловлюємо наше щире співчуття родинам тих, хто загинув або постраждав внаслідок війни. Ми хочемо зробити все, що в наших силах, аби сприяти миру в міжлюдських і міжнародних відносинах. Для цього ми дивимося з християнського погляду як на трагічне минуле, так і на нинішню драматичну ситуацію на Сході України, уповаючи на милість Божу, а в молитві до Господа Бога просимо, щоб залікував рани історії народів Центральної та Східної Європи.

Важливе завдання, яке стоїть перед нашими Церквами, – забезпечення того, щоби, будуючи сучасні відносини між народами й думаючи про спільне майбутнє, ми опиралися тільки на позитивний духовний досвід й автентичність Євангелія. Ми прагнемо, аби справу у примиренні народів – польського й українського – було продовжено через конкретну співпрацю, взаємоповагу, розуміння і взаємну підтримку між представниками наших народів і Церков, щоби в такий спосіб засвідчити єдність у різноманітті й дати відповідь експансії секуляризму та військовій агресії, яка йде зі Сходу.

Висловлюємо велику надію на те, що програма, розроблена контактними групами між Римо-Католицькою Церквою Польщі, Українською Греко-Католицькою та Римо-Католицькою Церквою в Україні, реалізується у партнерстві між парафіями двох країн у прямих контактах, обміні візитами та пастирським досвідом.

Важливою справою також є прагнення справедливої реституції щодо церковного майна і врегулювання питань власності щодо святинь.

Хай Ісус Христос допоможе польському й українському народам зміцнити добросусідські відносини так, аби ми могли ділитися нашим духовним багатством на славу Божу!

Архиєпископ Станіслав Гадецький, Митрополит Познанський,
Голова Польської Єпископської Конференції

Блаженніший Святослав (Шевчук),
Глава й Отець Української Греко-Католицької Церкви,

Архиєпископ Мечислав Мокшицький,
Митрополит Львівський,
Голова Конференції римо-католицьких єпископів України

Архиєпископ Іван (Мартиняк),
Митрополит Перемишльсько-Варшавський УГКЦ

Варшава 9.06.15 р.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336