Пошук по сайту

Владика Петро взяв участь у Чині благословення і положення першого каменя на оснування храму у м. Ковелі

 

 

У суботу, 24 листопада 2018 року у місті Ковель закладено Наріжний Камінь та освячено фундаменти нового  храму на честь Блаженного Василія Величковського.

Другу греко-католицьку парафію в Ковелі імені бл. Василія Величковського заснували редемптористи монастиря бл. Миколая Чарнецького в 2012 році, з благословення та виразного бажання Екзарха Луцького Кир Йосафата. Будівництво першого храму на честь Блаженного Василія почалося у червні 2018 року. Перед тим, цілий місяць травень по - п’ятницях,  вечорами під хрестом отці редемптористи разом із вірними служили Молебні до Пресвятої Богородиці в наміренні благословення на будівництво.

Чин освячення основ храму та закладення Наріжного Каменя у нього провели єпископи УГКЦ: Кир Йосафат Говера, Екзарх Луцький та Кир Петро Лоза, Єпископ-помічник Сокальсько-Жовківської єпархії, з собором духовенства Луцького Екзархату. Від Львівської Провінції редемпотристів на свято прибув вікарій протоігумена, отець Іван Левицький, ігумен монастиря святого Альфонса у Львові. У фундамент закладено пам’ятну капсулу із фундаційною Грамотою та пам’ятними листами.

Василь Величковський народився 1 червня 1903 року у сімї священика. Священичі  свячення Василій отримав з рук Йосифа Боцяна, єпископа Луцького. Отець Величковський працював у Ковелі, по всій Волині та Поліссі з 1928 – 1935 роки. Стараннями та здібністю саме Величковського редемптористи у Ковелі отримали для своєї праці недіючий храм, який став осередком церковного життя. Блаженний Василій на місійних теренах заснував та збудував понад 20 нових парафій та каплиць-церковць. У 1963 році Патріарх Йосиф Сліпий перед від’їздом до Риму висвятив у готелі в Москві отця Величковського на Єпископа Луцького та передав йому повноваження Глави УГКЦ в Україні. Апостоли святого єднання Миколай Чарнецький та Василій Величковський із співбратами редемптористами ревно, старанно та невтомно працювали для Люду Божого на Волині, Поліссі та Підляшші довгі роки. Вінцями їх праці стали мученицькі вінки. Вдячні нащадки та співбрати ЧНІ збудували у 2009 році в Ковелі храм та монастир на честь бл. Миколая Чарнецького, тож годилося щоб постав і другий храм на честь бл. Василія Величковського.

о. Євген Задорожний, ЧНІ

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336