Пошук по сайту

Великодня писанка в Соснівці

Христос воскрес !

Ожила на Воскресіння Христове, закрутилася велетенська писанка на подвір’ї храму верховних Апостолів Петра та Павла Сокальсько-Жовківської єпархії у місті Соснівка, Львівської обл.

У композиції орнаментики вирішили з донькою Іваницькою Оксаною використати мотиви сокальщини: квіти, калинка, галузки. Адже це наша історія, наші корені. А ще поселити на писанці риб, що символізують віру Христову, пустити в політ птахів – вісників миру. 

Згадую з дитинства оповіді моєї бабусі (маминої матері) Федун Марії з роду Кравчуків: «Писанка це ВОСКРЕСІННЯ. Тому вона має розквітати нашими символами. Маки-кров Ісуса, волошки небесні, калина - Україна, дубове листя-мужність наших захисників, колосся-хліб життя - хліб яким є Бог. Ці символи огортають писанку, формуючи «Дерево – життя».

СВІТЛИНИ

Народилася Марія у селі Конотоп, поблизу Червонограду. Змалечку писала писанки та вишивала. Це давало змогу виживати їй та її родині. Операція «Вісла», війна, голод… Ніщо не знищило любові до мистецтва,любові до своїх традицій. І дякую Богу за можливість продовжувати, пропагувати наше українське мистецтво у прославі Господа. А ще щаслива, що вже мої діти, онуки та учні долучаються до цієї справи.

Христос Воскрес!

                                           Мартинович (з роду Смеречинських) Оксана.

                                                                   9 квітня 2018 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336