Пошук по сайту

У Червонограді відзначили 400-ліття Чину Святого Василія Великого

22 грудня 2016 року в храмі та монастирі св. Юрія м. Червонограда (Кристинополя) урочисто відсвяткували ювілей 400-ліття Василіянського Чину Святого Йосафата.

СВІТЛИНИ

Божественну Літургію очолив єпископ Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїл Колтун. Співслужили ієромонахи з багатьох монастирів ЧСВВ, протопресвітери Червоноградського та Сокальського деканатів, парафіяльні священики. Перед Літургією архиєрей уділив нижчі свячення нашим семінаристам, котрі навчаються в Івано-Франківській семінарії.

Перед оприлюдненням Декрету з нагоди повного відпусту, архиєрей сказав: «Цей декрет стосується нас усіх! 400 років від заснування Чину і тих 400 років створюють передумови завдяки яким Святіший Отець надав людям і Отцям Василіянам нагоду скористати з цього. Рік повного відпусту, щедрого виявлення Божого милосердя явився для нас, як окрема ласка, яку Отці Василіяни протягом тих століть плекали в Церкві. Вони в своєму покликанні були вірними, зостаються такими і за цю вірність ми маємо їх наслідувати, приймати на себе обов’язок вірності Греко-Католицькій Церкві, вірності рішенням Синоду, Главі нашої Церкви, єпископові, який є і який буде. Ця вірність повинна дотримуватися, бо це тяглість з Апостольською Столицею. Ця вірність оплачується для нас таким Декретом, що ми всі можемо користати з Божого милосердя, з прощення дочасних кар за наші гріхи».

Говорячи про Василіянський храм св. Юрія у м. Червонограді, єпископ наголосив: «Цей храм – це криниця Божого милосердя. Спішіть до цього храму і до інших храмів, щоби ми могли з такою ж ревністю відчути і пережити Боже милосердя, яке вас здоровить, лікує і кріпить на вашій дорозі християнського життя».

Привітати Отців Василіян прибув о. Михайло Гнатів, Сокальський благочинний УПЦ КП, настоятель сусіднього храму. Митрофорний протоієрей зазначив: «Ми тут з отцем ігуменом поруч, нас розділяє лише одна дорога. За 28 років перебування у Червонограді мені довелося бачити багато ігуменів, починаючи від о. Мар’яна Чернеги, потім був о. Йосафат, потім Дам’ян, Марко, Мартин, Назарій, Симеон і тепер ігумен – о. Ігнатій. Дивлюся на успіхи монастиря ЧСВВ і дякую отцю Ігнатію. Ми живемо мирно, час від часу запрошуємо один одного в гості. Ми живемо нашими успіхами, а якщо є невдачі, горе, то теж їх розділяємо». Говорячи про отця Ігнатія благочинний наголосив: «Він добрий організатор і будівничий, бо церква св. Юрія так оздоблена, що є прикрасою нашого міста».

Наступним заходом була святкова Академія в музеї Історії релігії. Доповідачі детально розповіли про історію Чину, а також присутні змогли переглянути виставку присвячену Отця Василіянам.

На завершення о. Ігнатій вручив єпископові Михаїлу та меру міста пам’ятні медалі із зображенням визначних постатей ЧСВВ.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336