Пошук по сайту

У єпархії вшановували жертв голодоморів

В останню суботу листопада вірні та священнослужителі Сокальсько-Жовківської єпархії молитовно вшанували жертв Голодоморів 1921-1923, 1932-1933 та 1946-1947 років.

СВІТЛИНИ

У Сокалі від Катедрального собору свв. апп. Петра і Павла рушила колона усіх небайдужих скорботною ходою вулицями міста до абонентського відділу УЕГГ – колишньої катівні НКВД. Там була відслужена Панахида. З промовою до присутніх звернувся о. Ярослав Кащук. Про ті жахливі події розказав сокальчанин, репресований, член Спілки політв`язнів і братства ОУН-УПА Михайло Куцяба. Далі учасники віча-реквієму запалили лампадки.

26 листопада, у районному центрі Буську зібралися сотні бущан біля пам’ятника Скорботи, аби вшанувати світлу пам’ять про жертв голодоморів, репресованих, депортованих, переселених – усіх родин українців, які у різні часи непростої української історії зазнали поневірянь, втратили своє життя.

Присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять про невинно загиблих українців, поклали квіти до пам’ятника, а настоятелі місцевих храмів УПЦ КП і УГКЦ отець Микола Салабай та отець Андрій Баглай відслужили Панахиду за всіма загиблими, замордованими українцями, невинними жертвами голодоморів і політичних репресій.

Під час всього часу проведення віча учні тримали у руках плакати з назвами областей, які найбільше постраждали під час голодоморів: Житомирська, Київська, Черкаська, Полтавська, Харківська, Сумська та ін.

Перед початком самого віче-реквієму його учасники пройшли ходою вулицею Петрушевича від міської ради до будівлі колишньої катівні НКВС, де запалили свічки та вшанували щирою молитвою замордованих комуністичним режимом краян. Буський міський голова Ростислав Сліпець розповів про невинних простих людей з навколишніх населених пунктів та міст, які загинули у підвалах цієї будівлі, яка протягом 1945-1953 років слугувала в’язницею, закликав пам’ятати свою історію та шанувати героїв.

Жовківчани пройшли траурною ходою на вул. Равську до пам’ятника жертвам голодоморів, де священики відправили Панахиду. Там відбулося покладання квітів та запалення свічок. Опісля на площі Вічевій відбулося Віче-Реквієм. До жовківчан звернулися священики, а Наталя Полоцька заспівала пісню "Свіча" під композицію "Крила пам'яті", яку виконали учасники хореографічної студії "STAN". Під гучні церковні дзвони всі учасники запалили на площі Вічевій свічки у вигляді хреста.

Куликівці теж прийшли вшанувати пам'ять жертв голодомору 1932-1933 рр. Разом із настоятелем храму Успення Пресвятої Богородиці о. Володимиром Коткевичем розпочали захід спільною молитвою і хвилиною мовчання. Пізніше вистелили з допомогою лампадок Хрест Скорботи про мільйони загублених жертв наших краян.

Вшановували жертв голодоморів в більшості населених пунктів на території Сокальсько-Жовківської єпархії. До усіх заходів були залучені діти та молодь.

Згідно повідомлення місцевих ЗМІ та волонтерів

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336