Пошук по сайту

Під патронатом УГКЦ проведено еко-фестиваль у Сокалі

На цьому наголосили організатори та медіа-партнери Першого еко-фестивалю, який відбувся 23 липня у Сокалі.

Все почалося з зустрічі голови Сокальської держадміністрації Олега Пелеха з єпископом Михаїлом Колтуном на Великдень. Владика сказав: «Пане голово, треба берегти екологію» і подарував йому дерев’яну ручку. Пан Олег застановився і відповів владиці: «Ми щось придумаємо». «Так виник еко-фестиваль, - розповідає голова Сокальщини, - щоб привернути увагу до проблем екології… Якби Греко-Католицька Церква в той час, на Пасху, не закликала мене до свого храму, то сьогодні б не було цього фестивалю».

Екологічний захід розпочався з Архиєрейської Божественної Літургії, в часі якої єпископ Михаїл, голова синодальної комісії у справах екології, виголосив науку про важливість збереження Богом сотвореного світу, щоб не сталося екологічної катастрофи світового масштабу. Наприкінці спільної молитви єпископ зазначив, що даний фестиваль «ставить акцент на життя, на збереження світу, людей і всього сотворіння. Рідко ми так глобально мислимо, що нашим завдання є зберегти світ, але сьогодні це стає необхідністю».

Отець Ярослав Кащук, адміністратор Катедрального храму, підкреслив, що сучасна Церква і громадськість має приймати активну участь в збереженні Божого творіння. «Починати з маленького: від катехизації дітей, науки в школі, в начальних закладах…», вчити, куди викидати сміття, не купувати пластикових вінків… «Фермери мають бути свідомими, що не можна з землі витягувати все, не можна підпалювати землі і треба наголошувати, що порушення – це гріх супроти людей і Бога». Ми вклоняємося землі, цілуємо її, коли повертаємося із чужини, - продовжив отець Ярослав, - «бо вона є наша мати, наша бáтьківщина, а ми її діти. Тому разом, як закликає Церква, маємо її берегти».

Єпископ Михаїл поблагословив учасників з головної сцени фестивалю. «Бог, що сотворив світ і це було добре, – продовжив владика, – захотів поділитися тим, що сотворив, з людиною. Він ввірив їй діло рук своїх – цей світ, щоби людина могла, споглядаючи на світ, величати, дякувати Богові, радіти та опікуватися цією землею, щоб так як сказав Бог: «щоб було добре». «Ми молимося за світ, за життя, за довкілля. Переважно ми просимо в Бога здоров’я, за наші буденні потреби, а сьогодні ми вибрали таку тему, щоби дякувати Богові за сотворений світ та щоб відновити в собі наше покликання - опікуватися Божим світом», - підсумував єпископ.

У заході взяли участь священнослужителі Сокальсько-Жовківської єпархії, які в деканатах відповідають за працю Церкви у сфері збереження довкілля.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336