Пошук по сайту

Освячено новий храм у с. Корчин Радехівського деканату

З благословення єпископа Сокальсько-Жовківської єпархії Михаїла Колтуна, 28 серпня у селі Корчин Радехівського деканату владика Йосафат Говера, екзарх Луцький, освятив новий храм Успення Пресвятої Богородиці та подякував нашій єпархії за співпрацю.

Єпископ Йосафат наголосив: «Сокальська єпархія не один рік опікувалася Луцьким екзархатом, нашими парафіями на Волині, де дбайливо плекали наші храми, яких є не так багато, але та церква динамічно розвивається». Далі владика продовжив: «Хочу щиро подякувати Сокальсько-Жовківській єпархії, бо багато ваших парафій допомагали нашим вірним у будівництві храмів і підтримували їх молитвою і матеріальним сприянням. Тому у нас така дуже добра співпраця з Сокальсько-Жовківською єпархією», - зазначив архиєрей. Єпископ Йосафат поділився даними про греко-католицькі громади на Волині і наголосив, що на даний час ще не має такого великого храму як у Корчині. Тому владика побажав: «Дай Боже, щоб ваш храм збирав вас стільки кожної неділі, скільки є сьогодні і впевнений, що він може всіх вмістити. Тепер ніхто не буде мати оправдань чому не був у церкві, бо раніше міг сказати, що було мало місця… Тому я думаю, що кожен буде приходити до цього храму, як тільки церковні дзвони покличуть».

Отець Михайло Яремчук, настоятель парафії, поділився своїми враженнями про новий храм, кажучи: «Я служив двадцять років в маленькій церкві і сьогодні я дуже зворушений, бо цей храм як собор для мене. Я під враженням! Це місце Божої благодаті і як людина прийде до храму Божого то братиме участь у Божій благодаті».

Після Чину освячення храму відбулося освячення дзвонів та хреста. Відтак було звершено Божественну Літургію. Архиєрею співслужили священики, які давніше душпастирювали та проповідували у цій парафії, отці з Радехівського та сусідніх деканатів.

Завершилася церковна урочистість щирими подячними промовами та святковим обходом довкола величного храму.

Прес-служба єпархії

Довідка

Документальні згадки про стан релігії у селі датуються 1821 роком. Саме в цьому році була побудована греко-католицька церква с. Корчів. Церква дерев’яна, візантійського стилю, була крита ґонтою з дерева осики. У 1880 році будівлю перекрили бляхою. Біля церкви була церковна земля, будинки, сад. Це свідчить проте що, парафія села Корчин була самостійна. У кінці ХІХ століття парафію села Корчин приєднали до парафії села Розжалів, як дочірню церкву. За радянських часів храм не закрили, але він належав до Московського православ’я. У 1986-1993 роках служив о. Ярослав Шафран, який перевів громаду з православної на греко-католицьку. З 1994 року парафією опікується о. Михайло Яремчук. Створено дитячий і розвиває діяльність дорослий церковні хори. У 1995 році правлячий архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії владика Михаїл Колтун освятив наріжний камінь під будівництво нового храму. Кожен парафіянин брав участь у спорудженні нової святині: священик власноруч виготовив хрести, які освячено і встановлено на бані церкви, церковний хор, співаючи літургію селами Львівщини наповнював скарбницю на будову нової церкви, рівно ж уся громада долучалась коштами і жертовною працею. Парафія є центром духовного, патріотичного і громадського життя громади села Корчин.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336