Послання 2024

Пошук по сайту

«Духовенство з сокальчанами – на майданах», - газета «Голос з-над Бугу»

Священики усіх конфесій сокальських церков завжди є присутні на віче, щоб, власне молитвою підтримати свій народ. Представники духовенства всіх сокальських храмів побували на Майдані у Києві, зустрічалися зі своїми парафіянами, які у ці холодні дні стоять на Майдані, провадили Служби Божі, сповідали і щирою молитвою підтримували свій люд.

Відразу після кривавої ночі 30 листопада у церквах Сокаля молилися за кращу долю України. У греко-католицьких храмах озвучили заклик Блаженнішого Святослава до безперервної молитви за мир і кращу долю України, яка була опублікована у часописі «Голос з-над Бугу». А на сокальському Майдані його зачитав священик Ярослав Валюх.

8 грудня 2013 року на віче до пам’ятника Тарасові Шевченку у Сокалі прийшли парафіяни з хоругвами катедрального храму свв. апп. Петра і Павла і до присутніх звернувся митрофорний протоієрей Ярослав Кащук: «Боже нам єдність подай! Адже єдність і свобода скріплені любов’ю до Бога і до людей, щоб ближньому було краще, як мені. Ось взірець держави України. І саме за цей взірець люди стоять, вони вийшли по всіх майданах України. Бо мрія молоді, мрія старшого покоління, мрія єдності була потоптана людською негідністю. І тому люд України вийшов на спротив проти насилля і беззаконня. Ми деколи самі у цьому винуваті. Бо як приходять вибори, то завжди на них іде багато людей. Але є грецьке слово, яке в християнстві називається «аріст» тобто найкращий. Саме він повинен бути вибраний для провідника народу. Але чи ми маємо аристократів духу віри? Немає. І тому кожен народ, згідно з християнським вченням, що вибирає – те має, і гідний того, яки його моральний та духовний рівень. І, слава Богу, що у нас у ці дні моральність і духовність підносяться, вони ще не вбиті. І за це треба молитися, щоб духовність збільшувалася у нашого народу по всіх містах і селах, по всіх майданах, зокрема, у Києві».

У селах Сокальщини теж відбуваються віча, на яких присутні священики. Місцевий парох с. Карова о. Богдан Гринда приніс кошти на підтримку Майдану, подякував усім жертводавцям, а також благословив усіх, хто збирався на Майдан до Києва і додав, що священики з Соткальщини уже є там. У Домашеві до людей звертався о. Олег Мрицак, родина якого була виселена у Сибір за участь в УПА: «Якщо нині в Україні відбуваються такі події і нема миру, то дарма сподіватися на когось, треба йти самим. Перед Богом всі однакові і треба відповідати за свої вчинки. Має восторжествувати правда на світі. Любов, єдність народу, громади мають бути на першому місці. Ми мусимо коритися Божій правді, інакше навіщо ми живемо…»

Свою позицію на віче висловлював і місцевий парох с. Хлівчани о. Федір Магора. Він закликав усіх бути національно свідомими, бо нині йде мова про Україну і її майбутнє. «Ми повинні жити Майданом, бо це історичний шанс для українців, можливість щось змінити на краще. Якщо цей патріотичний вогник погасне, то не знаю чи підніметься народ ще раз. Прошу Бога, шоб він дав силу і витримку всім людям. Нехай Господь благословить усіх, хто їде на Майдан», - підкреслив священик.

У селі Тартакові декан о. Богдан Лилик став одним з ініціаторів зібрання віча, де разом з усіма щиро молився за кращу долю України.

І знову віче у Сокалі. Духовенство разом з присутніми промовили молитву за Україну. Адміністратор катедрального храму о. Ярослав Кащук зачитав Заяву постійного Синоду УГКЦ щодо подій у місті Києві, а також відкритий лист військових капеланів УГКЦ, з яким звернувся єпископ Михаїл Колтун, керівник душпастирства у силових структурах України та військові капелани.

Про нелегкий час, який нині переживаємо в нашій державі говорив декан Сокальського деканату о. Петро Звір, який кілька днів перебував на Майдані у Києві і дуже радий, що побував там, бачив людей зі Сокальщини, «які не словом, а ділом відстоюють нашу незалежність».

Наступної неділі напередодні католицького Різдва на сокальському майдані присутніх вітав римо-католицький священик о. Андрій Мігулка разом зі скаутами, що привезли вифлеємський вогонь. Звернувся до присутніх священик церкви св. ап. Петра і Павла о. Андрій Дутчак, котрий підкреслив, що б змінити країну, потрібно, щоб кожен змінив, насамперед, себе, повернувся до Бога, дотримувався християнських чеснот, творив державу своїм життям.

Після Різдвяних свят – знову духовенство з сокальчанами – на майдані. З духовним благословенням і палкими патріотичними словами до громади звернулися священики Греко-Католицької та Автокефальної Православної церков о. Ярослав Кащук та о. Володимир Жарський. Духовні особи закликали до єдності і в мирний спосіб відстоювати нашу свободу, підтримувати головний Майдан у Києві.

Ще жодного разу, починаючи з 1990 року, свято Соборності у Сокалі не розпочиналося з Панахиди. У цьому році після молитви за Україну і український народ священики наших церков різних конфесій о. Ярослав Кащук, о. Ярослав Валюх, о. Василь Партика, о. Петро Звір, о. Михайло Назар, о. Володимир Жарський правили Панахиду за нашими синами, які загинули у Києві від рук беркутівців, які діяли за наказом атиукраїнської диктаторської влади.

До присутніх на віче, приуроченому Соборності України зверталися духовні особи. Насамперед о. Ярослав Валюх зачитав Звернення Глави Української Греко-Католицької Церкви Блаженнішого Святослава Шевчука до вірних та всіх людей доброї волі з нагоди Дня Соборності України, і останніх кривавих подій, що сталися у Києві. о. Ярослав Кащук наголосив: «На національній ідеї виховувалися із покоління в покоління патріоти нашої України. Нині наша Соборність у жалобі. Новомученики – за єдність, за свободу України. Двадцятирічний Сергій з Дніпропетровська, який прагнув тої свободи і загинув за неї. Немає більшої любові, як хто життя своє кладе за друзів своїх. Ці герої, які стоять у Києві не думають про себе, вони думають за нас, за наших дітей і онуків».

Священики віталися з присутніми християнським вітанням «Христос рождається», а закінчували свої виступи українським привітом: «Слава Україні» - «Героям – слава».

І, знову неділя і як завжди, на сокальському майдані спочатку відбувся Молебен, який відправив митрофорний протоієрей Ярослав Кащук. Присутні пом’янули тих, хто своєю кров’ю окропив українську землю, хто віддав своє життя за нашу Україну.

29 січня, незважаючи на морозяну погод, сокальчани зібралися біля пам’ятника Т. Шевченку, щоб вшанувати пам’ять Героїв Крут. Священики: о. Ярослав Кащук і настоятель церкви о. Володимир Жарський (УАПЦ), о. Василь Партика відслужили Панахиду за юнаками, загиблими під Крутами в 1918 році. Священнослужителі звернулися до сокальців, наголосивши, що бій під Крутами став не лише знаковою подією Української революції 1917-1921 рр., а набув особливого значення у свідомості людей завдяки героїзму української молоді. Вони порівнювали з героями Крут студентів, які протестували на Майдані Незалежності й були жорстоко розігнані 30 листопада 2013 року, а також тих молодих людей, які протестують надалі.

Щонеділі у церквах Сокальщини після Служби Божої вірні моляться за Україну. А о 21.00 год. щовечора виголошують Молитву за кращу долю народу. А також люди підтримали поручення єпископів УГКЦ про спільну молитву та піст за Україну.

Оксана ПРОЦЬ, газета «Голос з-над Бугу»

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336