build professional website

Пошук по сайту

Село Пеняки молитовно відзначило 500-ліття

23 серпня у селі Пеняки Підкамінського деканату молитовно відзначили 500-річчя від дня першої літописної згадки про село.

До храму Покрови Пресвятої Богородиці прибув Преосвященний єпископ Михаїл Колтун, священнослужителі із різних деканатів єпархії, парафіяни, гості з довколишніх місцевостей та родичі відомого графа Володимира Дідушицького – філантропа і мецената науки ХІХ століття, який, проживаючи в Пеняках, заснував перший в Європі природоохоронний резерват «Пам’ятка Пеняцька» та природознавчий музей у Львові.

Спільна молитва під час Архиєрейської Літургії єднала учасників святкування, а в часі проповіді присутні прислухалися до слів архипастирської благовісті. Владика закликав ділитися з ближніми всім, що Бог дає: «ділити радість із почутого слова, із об’явленого Божого благословення, яке виявляється щедрістю землі і природи. Ділитися любов’ю до своєї землі, родини, Церкви». Далі єпископ зазначив: «Якщо ми не будемо любити свою землю, на якій живемо, з якої Господь нас кормить, то як будемо любити ближнього? Не вийде. Сумні підемо в життя. Але любов до всього сотвореного світу і любов між нами повинна підкреслюватися нашими переживаннями, нашими щирими бажаннями і діями, які спрямовують нас до Бога, щоби Йому дякувати, слухати Його, щоби любити ближнього і бути добрими в своїй поведінці».

Після Літургії усі процесійно відправилися до початку села, де було освячено фігуру Покрови Пресвятої Богородиці та пам’ятний знак заснування села. Особлива увага була приділена нащадкам графа Дідушицького, потомки якого прибули на святкування із Польщі. Говорилося, що нас єднає спільна спадщина та історія, яку слід плекати та розвивати міжнародну співпрацю українсько-польського єднання.

Архиєрей наголосив: «Ця знаменна дата і встановлення пам’ятного знаку, за яким криється вся історія, є для того, щоб ми могли її піднімати на верх. Тож хай вона буде для нас тим стимулом, заохоченням до продовження старань минулих поколінь, щоб ми тепер свій внесок вклали в життя та історію нашої Церкви і держави».

Окремим акцентом святкування було свідчення про церковно-релігійне життя Пеняк в підпіллі, за радянського режиму. Священик Володимир Палчинський, ЧСВВ, розповів, як священнодіяв у селі, уділяв Святі Таїнства: «була катехизація, правив Службу Божу, ходив сповідав по хатах, причащав, шлюби давав. Все проходило спокійно, але одна особа, котра повернулася з праці зі Східної України, в домі якої служилася Літургія, розказала про це парторгові і на наступний раз вже не прийшли діти…» і за ним почали слідкувати, щоб затримати. Відтак отець продемонстрував статтю з газети «Прапор комунізму» (фото в галереї), як в той час в Пеняках боролися проти Церкви. Однак «якби не було підпілля, то ми б не мали Церкви такої, яку маємо», - наголосив душпастир.

Завершилося церковне святкування подячними промовами та радісним спілкуванням вірних зі священиками, які в попередні роки перебували у цій парафії.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336