Пошук по сайту

Звернення о. Степана Макара, Синкела у справах соціального служіння

 

«Любов’ю служіть один одному»

Українська Греко-Католицька Церква впродовж своєї тисячолітньої історії постійно давала приклад жертовного служіння рідному народові, особливо в буремні часи утисків, бездержавності й поневолення різними супротивними потугами, як рівно ж і в період внутрішньодержавних та суспільних криз.

У зв’язку з пандемією вірусу COVID-19, який поширюється по всіх регіонах України та дбаючи про духовне і тілесне здоров’я наших вірних, ми все ж покликані робити те, що в наших силах, щоб допомогти органам місцевого самоврядування, медикам і нашим вірним боротися з поширенням вірусу.

Відтак сьогодні єдиним засобом затримування пандемії справді є тільки жорсткий карантин – із закриттям зовнішніх і внутрішніх сполучень, припиненням роботи всього, що не є життєву необхідним, забороною будь-яких зібрань, самоізоляцією вдома більшості громадян, утриматися від участі на Богослужіннях у храмі парафіян, які мають ознаки слабості (нежить, кашель, температура та ін.), а також парафіян старшого віку, дітей, та тих, хто недавно повернувся з-за кордону.

«Наша відповідальність за своє життя і життя ближнього» - у звернені владики Михаїла Колтуна єпископа Сокальсько-Жовківського від 31.03.2020 р.Б. Вих. №20-69 «Відповідальність за життя», настановляє на  добру заохоту, щоб в наших парафіях ми  взаємно допомагали і послужили один одному:

1. Посилення медіасупроводу – задля максимального поширення ідеї безпечних способів допомоги найбільш потребуючим під час карантину (старшим і самотнім особам; людям, які мають захворювання, що роблять їх вразливими під час пандемії (зокрема, попри молодий вік); особам і родинам в СЖО.

 

2. Особливої уваги потребують старші особи і всі, хто не має доступу до інтернет-ресурсів. Заради таких осіб і слова підтримки для них варто оцінити, наскільки для нас є доступними і доцільними звернення через ТБ і радіо. Навіть написання листів (листівки від дітей, малюнки, листи від дорослих волонтерів зі словами підтримки) набуває особливого значення.

3. Парафіяльних волонтерів у громадах задіяти для допомоги потребуючим. Там, де здійснюється допомога на парафіяльному рівні, варто знайти способи надавати їм супровід (вебінари, зустрічі онлайн, інформаційна підтримка, дзвінки).

4. Централізований збір інформації про потреби і надання допомоги людям у потребі, зокрема, вдома пошиття масок, організація допомоги на місцях.

5. Варто враховувати експертні думки у питанні допомоги на "передовій" – медикам, соціальним працівникам. Також усі інші служби (комунальні, поліція, пожежні, сфера торгівлі, санітарні працівники, служби прибирання тощо) зараз фактично перетворюються на вразливі категорії.

 

6. На парафіяльному рівні організувати благодійну акцію «Великодній кошик» для найбільш потребуючих і самотніх парафіян.

7. Посібник «Любов’ю служіть один одному» може стати основою для внутрішнього або відкритого навчального онлайн-курсу для волонтерів (передусім, молоді, людей середнього віку) він може бути доступний за посиланням stjosaphateparchy.com › wp-content › uploads › 2018/02.

8. Координаційними центрами можуть стати парафіяльні карітаси:

 «Карітас Жовква» - о. Степан Макар Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. т. 0970380432

 «Карітас Сокаль» - о. мітр. Ярослав Кащук Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. т. 0503376024

 «Карітас Броди» - о. мітр. Ярослав Царик Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. т. 0673743343

 «Карітас Запитів» - о. мітр. Василь Бесага Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. т. 0673703139

 «Карітас Соснівка» - о. Зеновій Буньо Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. т. 0676790051

 «Карітас Радехів» - о. Володимир Царик Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. т. 0974757156

 «Карітас Підкамінь» - о. Михайло Бакай Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її. т. 0677074951

Беззаперечно, коронавірус і час карантину кардинально змінив та змінює життя не лише нашої країни, але і цілого світу. Сучасній людині досить складно перебувати в ізоляції і це стосується не лише обмеження пересування, соціальних контактів, роботи, відпочинку, хобі.

Тож творімо домашню Церкву і молімося, щоб Господь захоронив всіх від смертоносної недуги та лютої  хвороби і виявив своє милосердя скріплюючи усіх у вірі.

о. Степан Макар   

Синкел у справах соціального служінні  

Сокальсько-Жовківської єпархії  

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336