build professional website

Пошук по сайту

Великоднє послання Правлячого Архиєрея Кир Михаїла Колтуна

Великоднє послання Михаїла Колтуна

єпископа Сокальсько-Жовківського для священиків,

монахів, монахинь, семінаристів

і вірних Сокальсько-Жовківської єпархії

на 2023 рік Божий.

 

Христос воскрес для всього світу,

Найперше для людини Він воскрес.

Він воскрес для всього сотворіння,

Він воскрес для всіх небес.

 

Христос Воскрес!                                               Воістину Воскрес!

 

Дорогі і люблячі брати і сестри!

 

     Воскреслий Христос – наша Пасха. Пасха – це перехід від смерті до життя, щоб жити на землі з воскреслим Христом, щоб жити у вічності у славі воскреслого Христа. Бог увесь світ сотворив для нашого життя, щоб ми в цьому світі жили не будь як. Весь світ є для людини і цей весь світ має впливати на наше життя і ми на цілий світ. Життя наше є пов'язане з Богом і всім сотвореним світом і ми, як вінець Божого сотворіння, маємо в імені нашому, в імені всього створіння воздавати славу, подяку і поклін за це, що Бог у своїй Премудрості поселив нас у царстві свого сотвореного світу. Божа благодать через сотворений світ і все створіння, також через людину, а головно через наші християнські цінності, діяла постійно нам на радість нашого життя. Але, також,  щоб триваючи у вірі християнин, як нова людина у Христі, брала участь у здійсненні Божого задуму, звершенням якого буде нове небо і нова земля (пор. Одк. 21, 1).

     Такі великі запевнення дає нам Пасха, дає нам воскреслий Христос, який воскрес і живе з нами. Тепер нам треба себе в Його ласці знайти, відшукати і зрозуміти дію Його благодаті, яка діє в нас і через нас. Найстрашніше, що зараз точиться війна, відкрита військова агресія: вбивства, насильство аж до невинних людей. Для більшості людей є незрозумілим, чому саме Бог допустив війну. І Церква, яка є ведена Святим Духом, в силі дати людям запевнення Божої благодаті як для розуміння, так і витривання у цих тяжких випробуваннях. Війна з одного боку це гріх, а з іншого боку – це велике геройство любові до ближнього і до захисту Батьківщини і, властиво, це є зброя проти ворога, проти напасти гріха і смерті. В нашому випадку ціною нашого життя, ціною життя і смерті, ціною любові до ближнього і до Батьківщини – свідчити правду. А правда в цьому і полягає, що смерть її не перемагає, правда – це любов. Цю любов Ісус Христос засвідчив Небесному Отцеві до Нього і до нас. І цим Він переміг гріх і смерть, щоб ми жили в Його силі. Тільки любов до Бога і віра в цю любов дає силу віддавати своє життя.

Ворог-диявол відчув слабинку, захотів випробувати нашу віру і ми маємо якнайбільше ріднитися з воскреслим Христом, який поніс на собі смерть, щоб ми жили. Свідченням християнського геройства заради життя майбутніх поколінь – це є та сила, яка міняє світ на краще. Сьогодні наші герої, які віддали своє життя, вони віддали життя, щоб ми не будь як жили, але тривали в любові між нами і як вони нам дали свідчення своїм життям і смертю, так і ми, щоб цього дару не змарнували, а приумножили з любові до Бога і до них, зберігали і розвивали християнські цінності і, зокрема, правду справедливості, свободу та любов – головні «стовпи» суспільного життя (Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха», п. 926).

     Ми маємо бути заохоченими до життя і не будь як, але по-християнськи його цінувати, любити і докладати зусиль, навіть, великих жертв, щоб цінності життя відкрити для себе і могти подарувати ближнім, а, навіть, ворогам, щоб і вони збагнули, за що помер Христос і за що помираємо ми, щоб і ворог отямився.

     Ми на шляху до перемоги, бо ми святкуємо Пасху. Ми в боротьбі є запевненні перемоги – це наша Пасха, це наш перехід, живий і сповнений віри, перехід від смерті до життя. Наша Пасха – це сучасна Пасха перед усіма народами і для усіх народів, щоб цінності життя не були підмінені матеріальними квотами, але вічно триваючими на основі справжньої любові, вірності і, щоб людина завжди і всюди була пріорітетом над суспільством і втішалася своєю свободою і довір'ям в спільноті (Катехизм УГКЦ «Христос – наша Пасха», п. 927).

Воскресіння Світ Новий відкрило,

Христос воскрес і Він живе.

В Його очах світиться теперішнє і вічне

І Він усіх до цього нас зове.

     Як колись Господь Бог покликав Богородицю для нашого спасіння, для нашої Пасхи, так і тепер ця Пасха у Богородиці триває. Вона в своїм об'явленню заохочує до співучасті, щоб нашим покаянням ми змогли перемогти ворога, ніби глупотою засоромити премудрих. Богородице, Ти нас упевняєш, бо Ти це пережила.

Богородице Діво радуйся!

Вчини, щоб Твоя радість нам припала,

Твоя радість, щоб нашою була

І Україна Перемогу-Пасху святкувала.

     В цих важких досвідах війни, а особливо на фронті, в окопах, у сім'ях, які понесли незворотні втрати близьких і рідних, ми усі вірні єднаємося у силі Христа і молимось: «Хай воскресне Бог і розбіжаться вороги Його» і запанує мир людям доброї волі.

 

    Христос Воскрес!                                                            Воістину Воскрес!

 

 † Михаїл

єпископ Сокальсько-Жовківський

 

 

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії

в день свв. мчч. Хрисанта і Дарії, 1 квітня 2023 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336