build professional website

Пошук по сайту

Владика Михаїл очолив урочистості з нагоди відзначення 180-ї річниці відходу до вічності о. Маркіяна Шашкевича

У четвер, 23 березня 2023 р. Б., жителі сіл Новосілки і Лісок, Буського деканату, а також усі гості, мали можливість спільної молитви на місці де у 1842 році 23 березня розпочав і 7 червня 1843року завершив своє служіння "Будитель" українського народу о. Маркіян Шашкевич, тоді с. Новосілки Лісні.

Молитовний захід розпочався з панахиди за о. Маркіяна Шашкевича, далі помолилися молебень до Бога Творця, під час якого Владика виголосив проповідь про важливість пам'яті нашого "Будителя" і місця де ми сьогодні молимося, а також вплив спадщини о. Маркіяна, адже храм в якому духовно зростав і плекав своє покликання теперішній Єпарх Сокальсько - Жовківський, був перенесений з с. Новосілки Лісні до родинного села Владики Михаїла, в с. Полоничі у 1895р.

 СВІТЛИНИ

«Впевнено можу сказати, що він молився не тільки за тих, які були тоді, а за майбутнє нашої нації і культури, чим людина може пишатися. Пріоритетом нашого покликання є здобутки, розуміння і ставлення до Божого світу, до людини і любові між нами.

Ми сьогодні згадуємо нашого попередника о. Маркіяна, який тут молився. Ми цінуємо його внесок, який не пропав і ми приймаємо естафету, щоб відродити українську мову, цінувати її.

 З біографії знаємо, що коли йшлося про мову, він не мав стриму – це було стимулом його життя. Це покликання не померло разом з ним. Скарб нашої Церкви відродився і ясніє де ми йдемо з пам'яттю про нього.» - із проповіді Архиєрея.

Участь у спільній молитві разом із Правлячим Архиєреєм взяли: о. Євген Мигаль - декан Буський, о. Юрій Годісь, о. Тарас Дзьоба, о. Ігор Богачевський і о. диякон Богдан Садовський.

На урочистостях було зачитано вірш "Отче наш" із поетичного збірника Владики "ВЕСЬ СВІТ МОЛИТВОЮ БЛАГОСЛОВЛЯЮ", який виданий за підтримки Бюро УГКЦ з питань Екології.

"Ми є свідками творення сучасної історії. Історія у якій поезією Владики Михаїла і за його участі, відзначаємо пам'ять поета, отця Маркіяна Шашкевича. У час коли ворог руйнує життя, ми проповідуємо його збереження, насаджуємо дерева та вчимося любити Бога, ближнього і усе сотворіння", - сказав голова комісії з питань екології о. Тарас Дзьоба.

З привітальним словом до усіх присутніх звернулася п. Людмила Рудіон - секретар Буської ТГ., а також інформаційну довідку про життя о. Маркіяна Шашкевича виголосила п. Людмила Ціхоцька-Сень.

Далі Владика поблагословив саджанці дерев: "дуб пірамідальний" - як символ незламного поета, а також 32 туї, як життєвий шлях митця о. Маркіяна Шашкевича.

Прес-служба єпархії

За матеріалати парафіяльної ФБ сторінки с. Новосілки

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336