build professional website

Пошук по сайту

Владика Михаїл взяв участь у похоронних богослужіннях за о. Іваном Біликом, редемптористом

У середу, 01 березня 2023 р. Б., відбулися похоронні богослужіння за о. Іваном Біликом, редемптористом.

Похорон отця Івана відбувся у храмі свщм. Йосафата, о 11:00. Очолив похоронні богослужіння Архиєпископ і Митрополит Ігор у співслужінні єпископа Сокальсько-Жовківського Михаїла.

Поховали отця Івана на Голосківському кладовищі (Збиранка) у м. Львові серед спібратів.

СВІТЛИНИ

Іван Білик народився 17 травня 1940 р. у с. Квасинина (зараз територія Польщі) у багатодітній сім’ї.

Згодом батьки Семен та Параскевія (Глив’як) з чотирма дітьми змушені переселилися в с. Тарнава через політичні угоди Польщі та Радянського Союзу. Після арміїі, вирушає на заробітки у Київ: будував метро та працював водієм тролейбуса.

В 60-их роках у Львові контактує із підпільними священниками-редемптористами, працюючи також водієм тролейбуса. Згодом сам виявив бажання вступити до монастиря.

28 серпня 1968 року разом із Михайлом Хрипою прийняли обряд облечин і розпочали новіціят. Магістром був о. Михайло Лемішка. 31 серпня 1969 року склав перші обіти та розпочав навчання у підпільній семінарії, паралельно працюючи на різних роботах: наладчик-майстер на ткацькій фабриці, тощо. Вічні обіти склав 31 серпня 1972 року. Ще через три роки 17 серпня 1975 року із рук владики Володимира Стернюка отримав священничі свячення.

З того часу розпочалось підпільне душпастирство, під пильним поглядом КДБ (постійні обшуки, виклик тощо) на околицях Перемишлянщини. Із виходом Церкви з підпілля о. Іван служив на парафіях у селах Коросно, Унів, Якторів та Великий Полюхів.

З березня 1993 року о. Іван разом із о. Миколою Гнатишаком розпочали служіння в Івано-Франківську.

В 1996 році він виїхав до Великобританії для служіння серед українських емігрантів у Лондоні. Тут о. Іван провів довгих 25 років служінь. Після того в 2021 році повернувся в Україну і він оселився в монастирі св. Альфонса у Львові та допомагав у служінні у львівських храмах редемптористів.

В січні 2023 року в наслідок важкої хвороби отця оселили в домі старців у смт. Брюховичі, де він і помер 28 лютого 2023 року.

Зі святими упокой, Христе, душу новопреставленого ієромонаха Івана.

Джерело

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336