build professional website

Пошук по сайту

У Бродах відбулись урочистості приурочені 130-ліття від дня народження патріарха Йосипа Сліпого

15 січня 2023 року у Бродах вшанували патріарха Йосипа Сліпого. З нагоди 130-ої річниці з дня народження наступника і послідовника митрополита Андрея Шептицького, богослова, церковного і громадського діяча, знакової та символічної постаті XX століття у храмі Воздвиження Чесного Животворящого Хреста м. Броди відбулася духовно-мистецька програма «Шлях у безсмертя», яку представили солісти, хор та камерний оркестр Заслуженої академічної капели України «Трембіта». Автор мистецького проєкту, доцент кафедри богослів’я УКУ Михайло Перун. Його реалізацію підтримує фундація «Андрей».

Цей  духовний єпархіяльний захід відбувся з благословення Правлячого Архиєрея Сокальсько-Жовківської єпархії владики Михаїла Колтуна,    організатора о. Ярослава Царика, голови комісії мирян Сокальсько-Жовківської єпархії, адміністратора храму  Воздвиження Чесного Животворящого Хреста.

Розпочинаючи концерт заслужена артистка України Марія Христинич зазначила, що сьогодні, коли публікуються праці патріарха Йосипа Сліпого та відкривають закриті архіви, ми лише починаємо усвідомлювати масштаб того, що він зробив і що заклав на майбутнє. Життя Йосифа Сліпого безперечно, є свідченням вірного служіння Богові і церкві. За непохитну віру і переконання патріарх відбув 18 років у радянських таборах у Сибіру. Під його проводом УГКЦ пережила найтяжчі часи переслідувань і заборони, але зберегла свою ідентичність і в умовах підпілля в Україні, і в країнах, де була українська діаспора, всюди гуртувала своїх людей, нагадувала, хто вони, звідки і чиї діти.

СВІТЛИНИ

На важливості постаті Йосипа Сліпого наголосив отець Ярослав Царик. «Ми сьогодні маємо можливість ще раз заглибитися у життєву долю патріарха, його пастирське служіння, щоб пам’ятати що він як воїн Христа, як керівник УГКЦ у підпіллі, витримав, не скорився, зберіг нашу матір – УГКЦ», – сказав отець Ярослав.

Владика Михаїл Колтун пережив часи підпілля і переслідування. В умовах підпілля відбулися священичі свячення теперішнього єпископа Сокальсько-Жовківської єпархії. Хіротонія владики Михаїла була першою після виходу Української Греко Католицької Церкви з підпілля.

Звертаючись до усіх учасників духовно-мистецької програми владика Михаїл наголосив, що патріарх Йосиф Сліпий – це людина незламної волі і безмежної віри в Бога. «Ми сьогодні можемо збагатитися тою вірою і любов’ю та збагатити один одного, – зазначив він. – Йосип Сліпий жив для Церкви і жив Церквою. Церква є для того, щоб любити один одного,  свою державу, свій народ, свою землю».

Впродовж духовно-мистецької програми Марія Христинич розповідала  про величну постать патріарха Йосифа Сліпого, його життєвий шлях, страдницьку дорогу, віру у Бога, любов до України. Хор та камерний оркестр «Трембіти» виконали духовні, патріотичні твори, богородичні та літургійні пісні, колядки. Окрема сторінка цього дійства була присвячена  темі боротьби українських воїнів за вільну Україну, 80-річчю створення УПА. Чоловіча частина хору виконала в’язанку повстанських пісень. Всі твори, що прозвучали у концерті, українських композиторів.

Дякуючи артистам, міський голова Анатолій Белей, звернув увагу на особливу атмосферу, що панувала впродовж усього заходу. Направду, капела «Трембіта» є окрасою сучасного українського хорового мистецтва.  Також очільник громади наголосив на важливості вшанування таких визначних постатей нашої історії як Патріарх Йосиф Сліпий. «Пройшло 130 років з дня народження Йосифа Сліпого, а боротьба за незалежність України досі триває. Але віримо, що цей 2023 рік буде для нас переможний. Багато людей моляться за це і все більше приходять до Господа з єдиним проханням – миру Україні», – сказав Анатолій Белей.

Наприкінці заходу Сокальсько-Жовківський єпископ Михаїл запросив усіх до молитви на оздоровлення, яку він уклав особисто, задля прослави  слуг митрополита Андрея Шептицького, патріарха Йосипа Сліпого,  о.Кирила Селецького.

«Сьогоднішня програма – це натхнення,  – наголосив владика. – Це ніби людина була втомленою і пробудужє  свої сили, наповнює життя  Божою благодаттю. Хто пережив підпілля мусив мати  велику віру в слово Боже, яке додавало йому сили, терпіння  і бути успішним. І так сталося. Хто витримав у терпінні, той спасенний. Ми пережили ці випробовування, переслідування. І Церква отримала нове життя. Тепер Церква відкриває нові джерела, щоб надихнути  весь народ, щоб він був окрилений великим переконанням, бо ми  за святе боремося, за Боже стоїмо. Я хотів би закликати  всіх – не боятися труднощів, переслідувань, терпінь, вірити, молитися і Бог дасть сили пережити».

Закінчилася духовно-мистецька програма спільним виконанням духовного гімну України. «Дуже легко працювати, коли емоційний, позитивний відгук публіки, – зазначив диригент Володимир Вівчарик. – Ворог веде проти нас гібридну війну. Ми бачимо, що перше, що він робить у тих містах, що йому вдається тимчасово окупувати, спалює українські книги, переписує вивіски, нищить все українське. Ціну такої зброї як культура, мова,  вони добре знають. Попри  те, що є гармати, танки – ми маємо духовну зброю – нашу пісню, слово, традиції. З цією зброєю ми маємо йти до людей, пробудужувати їх, тому що бойовий дух солдатів не береться ні звідки. Наповнювати людей духом правди, віри – це наша місія».

Дякуючи артистам за чудовий мистецький вечір, присвячений Йосипу Сліпому, отець Ярослав Царик наголосив,  що доля й життя Йосифа Сліпого є прикладом, що мотивує  українців, особливо у час війни.

Стаття Надії Забокрицької

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336