build professional website

Пошук по сайту

У Крехові вшанували чудотворну ікону Матері Божої

30 та 31 липня 2002 року у Крехівському монастирі відбувся празник вшанування Крехівської чудотворної ікони Божої Матері. Кульмінацією святкувань стала Архирейська Божественна Літургія, яку очолив владика Василій Тучапець, ЧСВВ, екзарх Харківський, Української Греко-Католицької Церкви.

Особливе вшанування Пресвятої Богородиці в історії української церковної традиції розвивалося протягом багатьох століть, починаючи ще від початків нашої державності. Велика набожність українського народу до Божої Матері охоплює чималу кількість різноманітних богослужінь, молитов, поезій та пісень. Однією з найяскравіших рис марійського культу в нашому народі є благочестя чудотворних ікон, якими Господь щедро обрадував українську землю, серед яких, зокрема, є старовинна Крехівська чудотворна ікона Пресвятої Богородиці, яка нещодавно повернулася до монастиря після довгого часу реставрації, і засяяла новими барвами, промовляючи в молитовному спогляданні до наших сердець.

СВІТЛИНИ

З нагоди вшанування чудотворної ікони Божої Матері в Крехівському монастирі св. Миколая вже другий рік поспіль в останню неділю липня відбувається проща, де збирається велика кількість монашества та паломників, щоб приклонитися до стіп Марії, складаючи молитви подяки та просячи в Неї заступництва.

Святкування на честь почитання Пречистої Діви Марії тривало 30 та 31 липня. В суботу, 30 липня, в переддень великого празника, відбулася процесійна хода з храму до чудотворного джерела, яке знаходиться в лісі недалеко від монастиря, де відбулося освячення води, а відтак відслужено Хресну Дорогу по Побійній горі. Під урочистий дзвін церковних дзвонів після Хресної Дороги відбулось урочисте винесення ікони Матері Божої та її встановлення на відпустовому майдані перед монастирською брамою. Божественну Літургію очолив провінційний Вікарій о. Веніамин Чернега. ЧСВВ в супроводі молодіжного хору «Ангельський спів» з Жовківського монастиря. Відтак розпочалися вечірні моління, які супроводжувалися велегласним співом братів-семінаристів з Брюховицької семінарії.

31 липня вранці відслужена святкова утреня, а відтак розпочалася Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив екзарх Харківський, преосвященний владика Василій Тучапець, ЧСВВ. Йому співслужили Протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ, ігумен та маґістр новиків о. Володимир Маланюк, ЧСВВ, ректор ВІФБС о. Пантелеймон Трофімов, ЧСВВ та багато інших ієромонахів.

У проповіді владика Василій роздумував над євангельським текстом, пригадуючи історію Крехівської ікони Божої Матері та закликаючи всіх присутніх наслідувати Божу Матір у святості. Владика роздумував над словами Пресвятої Богородиці «Ось я слугиня Господня, нехай мені станеться за Твоїм словом», яка у цілковитій довірі, відкритості та любові відповіла Богові «Так», тим самим повністю віддаючи себе Божій волі та Його Промислу.

Просімо Пресвяту Богородицю покрити своїм покровом над нашу землю та її могутнього заступництва, єднаймося у молитві за мир в Україні, за всіх військових, капеланів, медичних працівників та за ревні покликання до монашого й священичого стану. Нехай Пресвята Богородиця, яка прославилася у Крехівській іконі, огортає всіх людей своїм материнським покровом, а Всемогутній Господь наш Ісус Христос промовить до серця кожного з нас, словами: «Ось, матір твоя…» (Йо 19, 27).

Джерело

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336