build professional website

Пошук по сайту

У Львові відбулася Дев’яноста сесія Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні

2-3 лютого 2022 року в Патріаршому домі у Львові під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Дев’яноста сесія Архиєрейського Синоду Української Греко-Католицької Церкви в Україні.

На початку синодальних засідань Блаженніший Святослав подякував владикам за активну участь 26 січня 2022 року вірних і духовенства їхніх єпархій та екзархатів у Дні молитві за мир, зважаючи на ситуацію в Україні, до якої закликав увесь світ Святіший Отець Франциск.

Головна тема цієї Сесії Синоду – «Вшанування блаженних і святих в УГКЦ та провадження беатифікаційних процесів». Доповідав о. Полікарп Марцелюк, ЧСВВ, та співробітники Місії постуляції святих УГКЦ. Постулятори беатифікаційних процесів праведного Андрея Шептицького та багатьох слуг Божих доповіли владикам про стан кожного процесу зокрема та відповіли на поставлені запитання. Синод прийняв низку рішень щодо головної теми цієї сесії та висловив вдячність усім постуляторам і співробітникам Місії постуляції святих УГКЦ за сумлінну працю.

Синод розглянув у новій редакції та затвердив документ «Норми та принципи захисту неповнолітніх і вразливих осіб у душпастирській діяльності УГКЦ в Україні», який представив о. Ігор Бойко, відповідальний делегат від Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні у справах захисту неповнолітніх.

Отці Синоду проаналізували стан опрацювання Стратегії діяльності УГКЦ для утвердження сімейних цінностей, підтримки сімей і запобігання та протидії насильству в сім’ях та Програми активізації суспільно-громадської діяльності УГКЦ на засадах християнських цінностей. Ці документи представив п. Юрій Підлісний, голова Комісії УГКЦ у справах родини та мирян.

У розділі інших тем для обговорення було розглянуто сучасну суспільно-політичну ситуацію і діяльність Церкви в умовах пандемії і зовнішньої ворожої загрози. Владики поділилися досвідом душпастирювання в сучасних умовах та обговорили аналітичні доповіді щодо сучасної ситуації в Україні і світі, які представили о. Андрій Зелінський, радник Глави УГКЦ зі стратегії комунікації, та п. Тетяна Ставнича, президент Карітасу України.

Окрім цього питання, було обговорено заплановані заходи щодо відзначення 130-річчя патріарха Йосифа Сліпого та, зокрема, було рекомендовано отцям-душпастирям з нагоди дня його народження (17 лютого) відслужити Божественну Літургію та виголосити слово про патріарха Йосифа. Також було вирішено цьогорічну Всеукраїнську прощу до Зарваниці присвятити вшануванню пам’яті слуги Божого патріарха Йосифа.

На цій сесії Синоду про свою діяльність звітувала Комісія у справах освіти і виховання УГКЦ. Про її діяльність доповів о. Петро Майба, голова цієї комісії. Він також представив Синодові стратегію діяльності Комісії освіти та виховання і проєкт Положення про шкільного капелана. Отець Петро також розповів про проєкт створення освітніх центрів при єпархіях та екзархатах УГКЦ в Україні та співпрацю між Церквою та Державою в освітній сфері.

Патріарший економ УГКЦ о. Любомир Яворський доповів Синодові про стан справ УГКЦ в Україні у фінансово-економічній сфері та представив владикам звіт про діяльність заснованого Церквою Відкритого недержавного пенсійного фонду «Покрова».

Дев’яносто першу сесію Архиєрейського Синоду Української Греко-Католицької Церкви в Україні вирішено провести у травні 2022 року.

Секретаріат Архиєрейського Синоду УГКЦ в Україні

Джерело

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336