build professional website

Пошук по сайту

У с. Берлин відсвяткували храмовий празник св. влкмч. Параскеви

У неділю, 14 листопада 2021 р. Б., парафія св. влкмч. Параскеви у с. Берлин, Бродівського деканату, відзначила храмовий празник. З нагоди цієї події Божественну Літургію очолив Преосвященний владика Петро у співслужінні духовенства.

СВІТЛИНИ

Після читання Євангелія Архиєрей виголосив проповідь у якій розважав над Божим Словом та подвигом покровительки парафії св. Параскеви: «Сьогодні у Євангельську уривку слухаємо про сіяча, який вийшов в поле, щоб сіяти зерно. Напевно кожен тримав зерно в руках і сіяв його в полі. Чуємо, що це зерно падає на різний ґрунт, падає здавалося б туди, куди б не мало падати. Якщо сіяч кидає те зерно в тернину, кам’янистий ґрунт чи край дороги, то хіба не знає, що ця земля приготована не для того, де б мало рости зерно? Але чуємо, що зерно таки падає на цю землю, де воно виростає.

Слово Боже нам каже, що зерно – це Слово Боже, яке звернене до людини і хоче навчити. Якщо ми ті, хто Слово Боже слухає і приймає до своєї історії життя, це питання до мене, який є ґрунт мого серця, коли я слухаю це Слово, через яке Господь до мене звертається. Уривок завершується словами – ті хто з чистим серцем це слово приймають, дають плід у терпінні. Коли чуємо про те зерно, яке падає край дороги, потрібно подивитися в своє життя, чи потрібно вибрати каміння і огородити дороги, приготувати ґрунт для себе. Якщо працювати і докладати зусиль, Господь обов’язково благословить і дасть урожай, над яким ми стараємось.

Зерно – це Слово Боже. А хто є цим Словом Божим? Євангелист Іван говорити, що Слово стало тілом і оселилося між нами. Це слово приходить до кожної людини. Господь любить кожного –  і праведника і грішника, він чекає навернення цього грішника. Немає такої людини на землі, за яку Господь би не віддав свого життя. Каже – Я не хочу смерті грішника, але щоб він навернувся і жив.

У Апостольському читанні, слухаємо, що людина не спасається законом, а вірою у Ісуса Христа. Апостол говорить, що віра без діл мертва. Коли ми це слово хочемо слухати і приймати, то слідуємо за словами Апостола, що віра від слухання.

Прикладом для нас є Св. Параскева, котра була вихована в християнській землі, де вона слухала слово Боже, засвідчила свою любов і віру, не жаліючи свого життя. Її батьки шанували п’ятницю, для християнина це особливий день, це день коли пригадуємо страсті Христові, коли Господь Ісус заплатив за кожного з нас, щоб ми мали життя вічне. Коли святій прийшлося засвідчити перед правителем, вона відповіла, що вона християнка, вона не відступила від Господа заради життєвих справ.

Просімо, щоб ми мали християнську сміливість визнавати нашу віру, нести її туди, де живемо і працюємо. Не встидались, що ми є християни і відкуплені великою ціною».

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336