build professional website

Пошук по сайту

У Жовкві відзначили пам'ять св. мч. Партенія, покровителя міста

У неділю, 3 жовтня 2021 р. Б., на парафії Пресвятого Серця Христового оо. Василіян, завершились святкування празника св. Мученика Партенія, покровителя міста.
У четвер, 30 вересня були виставлені мощі святого для почитання у храмі та розпочалися реколекційні науки, які провадив о. Йосафат Коваль, ЧСВВ. У суботу ввечері відбувся похід з мощами св. Партенія вулицями міста Жовкви.
У неділю саркофаг з мощами святого урочисто внесли на площу вічеву де відбулась Архиєрейська Божественна Літургія, яку очолив єпископ-ординарій Кир Михаїл у співслужінні духовенства.
Після читання Євангелія Архиєрей виголосив проповідь: "Сьогодні нас всіх зібрало святкування нашого мученика Партенія, який віддавна є покровителем Жовкви. Він віддав своє життя, щоб свідчити про Христову Євангелію. Коли ми хочемо жити, маємо вірити в вічні істини, через які існує світ і ми у ньому. Ми повинні поручитися Богові, джерелу всякого добра і сили, щоб ми ті цінності, які втілені в життя і передані в наші серця були сповнені, що ми прагнемо свободи та миру. Церква є провідником життя у суспільстві і ми сьогодні бачимо цю історію, як наші міста заселювались церквами. Завдяки вірі мучеників діялися чула. Через віру Партенія, який не хотів поклонитися ідолам, мамоні, а сповідував Христа, не тільки як особу, а християнські принципи життя. Ця віра святого послужила йому, що він до кінця з переконанням міг свідчити про Христа і про віру в нього. Нам усім прийшов у спадщину мч. Партеній, не тільки його мощі, а свідчення живої віри, тієї яку передали апостоли. Вони її нам ствердили покликанням і служінням для нас. Не менша частка припадає на наше життя. Коли ми не будемо свідчити цих істин миру любові терпеливості, вирозумілості, коли цього не будемо зберігати, марно живемо на цьому світі. Ми християнська держава, сповідуємо цінності, які єднають нас з Богом.
Ми сьогодні заносимо молитви до св. Партенія, ми маємо віру у св. Євангеліє, за яке він поклав життя і молимось, щоб ми вправляючись у своїх зусиллях, ставали кращими. Боже дай нам сили, щоб ми були кращими. Молимось тими словами, якими молився митрополит Андрей - Боже дай мені любові до мого народу, дай мені мудрості молитви і мудрості терпіння, щоб я міг свідчити про Христа. Він нас провадить до кращого життя, щоб ми прийняли його науку разом з мучениками перших віків християнства і переслідуваної Церкви.
Будьмо вірними нашому християнському покликанню, вірними тим, котрі терпіли і помирали за нашу землю і народ. Молимось, щоб Господь усвідомив кожного з нас. Нам нічого не залишається у світі, як любити, бо це сила, яка дарує життя в єдності і мирі. На завершення ігумен Жовківського монастиря о. Августин Стрижик, ЧСВВ, подякував владиці, священнослужителям, хорові та всім присутнім за спільну молитву.
Завершилось богослужіння окропленням освяченої води та процесійною ходою до храму.
Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336