build professional website

Пошук по сайту

У Червонограді відзначили храмовий празник Пресвятої Богородиці Владичиці України

У неділю, 5 вересня 2021 р. Б., на парафії Пресвятої Богородиці Владичиці України у Червонограді відзначили храмовий празник. Архиєрейську Божественну Літургію у співслужінні духовенства звершив єпарх Сокальсько-Жовківський Кир Михаїл.

СВІТЛИНИ

Після читання Євангелія Архиєрей виголосив проповідь: «Ми прийшли, щоб свідчити своє свято і звеличити його, щоб це свято Владичиці України і Владичиці світу увійшло в наше життя, щоб ми могли засвоїти його у своєму житті і щодня набирати впевненості у нашій вірі і молитвах до Богородиці. Хочу разом з вами розвинути нашу віру, щоб вона була символом нашого існування, а наша молитва йшла на прославу Богородиці. Сьогодні, як на Успення Богородиці, коли з відусіх усюдів апостоли зібралися біля Пресвятої Богородиці, вся Церква була присутня і супроводжували її своєю вірою і баченням, набираючи переконання на своє служіння і покликання. Вони черпали цієї живої віри у Пресвятої Богородиці.

«Звідки мені це» - сказала Єлисавета, коли прийшла до неї мати Господа. Її не прийшло на розум, але вона сприймає і подивляє те, що Богородиця прийшла в її дім, вона розділяє цю радість. Так, як апостоли зійшлися, так і сьогодні священники приїхали хтось з Іспанії, хтось з Чехії, із різних кутків у це місто Боже. Пресвята Богородиця ласкою Божою збагачує всіх, хто до неї прибінає. Це те місто Боже, яке сьогодні тут матеріалізується. На цьому місці не було нічого, але тут з'явилися ми у вірі з Пресвятою Богородицею і хочемо її славити, не тільки на землі, а в житті, бо і ангели на небі не в силі її восхвалити за те, що вона вчиняє їм радість. Ми уподібнюємось до апостолів, щоб набратися віри, якої нам бракує у щоденному житті. Віра – це дар Божий, який завжди треба розвивати. Не зневіруйтеся коли віра ослабне, але важливо довіритися, що довір'я яке Богородиця у собі пережила і відчула, коли ангел сказав - ти станеш матір'ю Божою. Вона про це не думала, тут приходиться їй залишитися у своїх думках, що це неможливо, або довіритися словам Ангела. В той перелом у вірі вона відчула благодать і Боже Слово стало тілом і відкрило її істину Божої благодаті, яка її впродовж цілого життя супроводжувала невідривно і дала змогу все пережити. Її душа величає Господа, бо її вистрарчило сили довірятися Богові, бо все, що він робить – робить на добро і славу. Цього довір'я Пресвятої Богородиці ми сьогодні хочемо почерпнути, або принаймі молитися, щоб вона відкрила ласкою, щоб та віра стала втіхою, не засмученням, що ми нічого не можемо. Такої віри вчилися апостоли у Христа і Богородиці. На собі вони досвідчали віру, коли йшли на проповідь. Віра – це наш скарб, яку треба розвивати під кожним поглядом, бо у Бога все можливо.

 У часі переслідування Церкви, через нашу віру світ переобразився. Так і наше життя спосібне преображатися. Так нас вчить Катехизм, вчить віри католицької, православної, віри апостольської, вчить, як жити, вижити, перемогти, щоб не зневіритися, бо у світі багато всього, щоб могти подивлятт. Віра спроможна протиставитися всім загрозам, бо Христос вказав новий шлях у вірі Христа Воскреслого. Пресвята Богородиця відкрила нам Новий Завіт, ми ж нею хочемо відкрити світ. Вартує вчитися, щоб віру досвідчити, щоб могти переконати всілякі загрози.

Про почитання Пресвятої Богородиці нас навчає Катехизм УГКЦ: "До Богородиці, першої обожествленої, Церква зі сміливістю звертається словами: «Пресвята Богородице, спаси нас», розуміючи, що спасає благодать Божа, яка діє в ній. Її спокійна й легка, наче сон, смерть у повноті благодаті стала пробудженням до неба і була названа Успенням. Успення Богородиці показане на іконі празника як «народження» для неба: Христос тримає на руках сповиту пеленами душу Марії. У святкуванні Успення Церква ісповідує, що Богородиця у смерті не зазнала тілесного тління, а «переставилася, від землі до небесних обителей переселившись» – тілом і душею була піднесена Господом до небесної слави. Першою з-поміж людського роду Богородиця була прославлена у своєму тілі, що є образом і нашого воскресіння. Богородиця, бувши Матір’ю Життя, переставилася до Життя і «в Успенні світа не оставила». Її заступництво перед Творцем, яке триває безнастанно, Церква святкує у празнику Покрова Пресвятої Богородиці: «Діва днесь предстоїть у Церкві і з ликами святих невидимо за нас молиться Богу». Ці слова не просто написані, але в кожному слові міститься частка нашої віри і ми молимося, щоб це довір'я плекати разом з Богородицею».

Після Богослужіння із словом подяки і привітання звернувся адміністратор храму о. Володимир Ващук.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336