build professional website

Пошук по сайту

На Вознесіння владика Петро звершив богослужіння у м. Угнів

У четвер, 10 червня 2021 р. Б., владика Петро звершив Архиєрейську Божественну Літургію у парафії Різдва Пресвятої Богородиці, що у найменшому місті України –  Угневі, Белзького деканату. Архиєреєві співслужили: адміністратор храму о. Петро Лоза, декан Белзький о. Олексій Яворський та запрошені священнослужителі.

СВІТЛИНИ

«Сьогодні розважаємо про те, як Господь залишає цю землю і возноситься на небо. Не раз Господь у Євангелії говорив, що мусить відійти, щоб приготувати місце у Отця Небесного. Живучи на землі всі ми віримо і кожен день сповідуємо свою віру, коли промовляємо Символ Віри то закінчуємо словами, що очікуємо Воскресіння мертвих і життя майбутнього віку – це є ісповідування нашої віри. Коли ми сьогодні розважаємо над тим святом, бачимо, що Господь всю свою владу передає апостолам, щоб ішли і проповідували на цілий світ про Царство Боже. Євангелист Лука говорить, щоб проповідувати покаяння, проповідувати навернення. Що це означає? Всі ми відчуваємо, що є немічними і слабкими, і хочемо відпущення гріхів, які самі від себе не можемо простити, а потребуємо ласки і прощення, щоб Господь нам простив гріхи наші.

У сьогоднішньому святі розважаємо про небо, до якого Господь возносить і готує його для кожного з нас. У Євангелії нераз Ісус говорив до учнів, що Царство Боже є вже серед вас. Ми часом можемо казати, що це «небо» є на небі і очікує нас після смерті і сподіваємось, що можемо потрапити до неба.

Хто потрапляє до неба? На неба є святі, але нема святого, який би не мав гріхів. Проповідування покаяння! Щоб приготуватися і увійти в радість, яку Господь нам приготував. Царство Боже починається тут серед нас. Царство Небесне залежить від нас, наскільки ми хочемо цими законами жити вже тут на землі, бо ці закони Господь передав у Божому законі, який є для нас дороговказом, як маємо жити, щоб вже тут на землі його відчувати.

Ми відчуваємо те, що є недобре, неправильне, часто в наших стосунках кажемо, що це пекло, коли люди не мають прощення. Що потрібно зробити, щоб не було пекла? Господь дає нам рецепт –  щоб ми прощали. Ми молимося у молитві «Отче Наш», щоб простив нам, як і ми прощаємо. Коли бачимо образу, не можемо злом віддячувати за зло. Коли Христа прибивали до хреста, він просив прощення і казав, бо не знають, що роблять. Господь на Голготі показує, як те дерево прощення може бути близько до мене, людини немічної. Коли людина у своєму житті шукає Божої присутності, то те, що людині неможливо, те через Бога, якому все можливо, отримає.

Господь передає владу апостолам і їхнім  наслідникам. Ми бачимо, як Бог довіряє людині і хоче її вірити. Не сумнівається, що вона хоче це зберегти. Віра це не те, що ми перше повірили Богові, а Бог перше повірив нам. Він не втомлюється шукати людину.

Ми можемо в черговий раз сказати – Ісусе навчи, як маю довіряти Тобі. Те, що у євангелії від Матея читаємо, як Ісус возноситься від свої учнів і каже: «Я з вами аж до кінця віку». Ця свідомість, що Господь мене ніколи не лишає. Переводить мене за руку через життя, даючи мені все необхідне.

Нехай свято, у якому розважаємо, що Господь наближує до нас небо і ми хочемо його уприсутнювати там де ми є, в наших родинах. Щоб не носити за пазухою якусь злобу, але щоби простити, якщо є кривда в нашому житті, бо всі потребуємо покаяння перед Богом. В цьому полягає небо серед нас. Ми можемо щасливо жити на землі, коли будемо відчувати прощення.» - із проповіді владики Петра.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336