build professional website

Пошук по сайту

Про Вісімдесят восьму сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ

26-27 травня 2021 року Божого у Марійському духовному центрі «Зарваниця» під головуванням Отця і Глави УГКЦ Блаженнішого Святослава відбулася Вісімдесят восьма сесія Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви. У сесійних засіданнях узяли участь усі владики Української Греко-Католицької Церкви, які діють на території України.

СВІТЛИНИ

Головною темою цієї сесії була визначена тема «Домашнє насильство як гостра душпастирська проблема сьогодення», на яку виголосили доповіді пан Юрій Підлісний, голова Комісії УГКЦ у справах родини та мирян, і пан Олександр Заєць, голова правління Інституту релігійної свободи. Детально обговоривши це питання, синодальні отці прийняли рішення, які сприятимуть утвердженню сімейних цінностей та запобіганню і протидії домашньому насильству, а також опрацювали відповідне Звернення Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ.

Окрім цього документа, Синод затвердив Типове положення про Єпархіальну раду настоятелів чернечих домів та монастирів свого права інститутів богопосвяченого життя, рекомендувавши його для використання єпархіальним єпископам. Положення представляв владика Михайло Бубній, голова Патріаршої комісії у справах монашества УГКЦ.

У розділі інших тем для обговорення було розглянуто сучасну суспільно-політичну ситуацію і діяльність Церкви в умовах пандемії та взято до уваги лист-звернення до Синоду від групи священників та вірних греко-католиків із Закарпаття щодо ситуації в Мукачівській єпархії.

На цій сесії Синоду про свою діяльність доповідала Комісія у справах молоді УГКЦ. Про минулі здобутки та про плани на майбутнє доповіли: отець Роман Демуш, заступник голови Комісії УГКЦ у справах молоді, та отець Петро Верхоляк, відповідальний за академічне душпастирство.

Синодальні отці обговорили питання про участь нашої Церкви в добудові меморіалу Музею Голодомору в Києві, щодо якого доповів пан Іван Васюник, голова наглядової ради Міжнародного благодійного фонду розвитку Меморіалу жертв Голодомору.

Програму відзначення 425-річчя Берестейської унії для владик представив пан Олег Турій, директор Інституту історії Церкви Українського католицького університету.

На виконання одного з минулих рішень Синоду Комісією УГКЦ у справах родини і мирян було опрацьовано книгу з програмою для наречених «Покликані до щастя», яку владикам представила пані Христина Решетило-Ковальчук.

Про діяльність та стан справ реабілітаційного центру «Дім Преображення» доповів на Синоді пан Юрій Тарнавський, адміністратор цього реабілітаційного центру.

Окрім цього, владики обговорили організаційні питання цьогорічних прощ: Всеукраїнської прощі до Зарваниці, яка буде присвячена 425-річчю Берестейської унії, та священничу прощу до Перемишлян, що відбудеться в суботу, 5 червня 2021 року Божого.

Вісімдесят дев’яту сесію Синоду Єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства Української Греко-Католицької Церкви вирішено провести в листопаді 2021 року Божого.

Після завершення Синоду, за щасливим збігом обставин, усі владики взяли участь у молитві на вервиці у рамках Всесвітнього травневого молитовного марафону за завершення пандемії, який ініціював Святіший Отець Франциск, бо саме на цей день випала черга молитися всій Католицькій Церкві у Марійському духовному центрі «Зарваниця» в цьому наміренні.

Секретаріат Синоду Єпископів
Києво-Галицького Верховного Архиєпископства
УГКЦ

Джерело

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336