build professional website

Пошук по сайту

Відбулась травнева проща до Марійського духовного центру «Заглина»

У неділю, 16 травня 2021 р. Б., відбулась травнева проща до Марійського духовного центру «Заглина». Святкове богослужіння очолив владика Петро Лоза у співслужінні духовенства.

СВІТЛИНИ

«У сьогоднішню неділю мироносиць ми чуємо Євангеліє, яке промовляємо кожного разу, коли визнаємо Символ Віри і кажемо, що Він страждав, був похований і воскрес на третій день згідно з писанням.

Коли Ісус помер на хресті, то Йосиф з Никодимом поклали його до гробу. Жінки бачили де було покладено Ісуса, але не мали змоги згідно звичаю намастити тіло померлого, тому хочуть це зробити після пасхи, яку святкували євреї. Вони біжать, хоч знають, що камінь закочений і знають про перешкоду, але незважаючи біжать до гробу.

Коли ми сьогодні пригадуємо жінок мироносиць, знову говориться про гріб, який закладений каменем. Що би воно мало означати для нас? Ми коли відвідуємо наших померлих при гробах, то робимо це для того, щоб оживити в пам’яті тих, хто від нас відійшов, хто переступив цей поріг смерті і чекає на нас, бо і нам рано чи пізно прийдеться цей поріг перейти. Що ми можемо допомогти тим, хто помер? Коли ми приходимо на місце спочинку наших померлих, найперше що робимо – заносимо молитву за померлих, поручаємо їх в руки Божі, щоб Господь був милостивий і якщо їм потрібно перейти через те чистилище в, яке потрапили, щоб Господь скоротив час їхніх страждань і щоб вони потрапивши до неба, могли бути заступниками для нас тут на землі.

Коли ми розважаємо про Пресвяту Богородицю і дивимося на події покладення до гробу і подію зранку після Воскресіння, чим ці події пов’язані. У покладенні до гробу є присутня Пресвята Богородиця, це вона приймає своїми руками померле тіло і вкладає до гробу, але коли бачимо воскресний ранок – не побачимо там Пресвятої Богородиці. Чому її немає разом з цими жінками? Через те, що вона в дивний спосіб прийняла Христа в своєму житті, народила, супроводжувала через земне життя і вона вміла слухати Слово Боже.

Про події, які стануться, Ісус навчав своїх учнів ще до Воскресіння, але бачимо, як бракує цієї віри, щоб сприйняти Боже Слово, прийняти і погодитися на нього у своєму житті. Пресвята Богородиця від Благовіщення, коли прийняла слово від ангела, це слово вона могла виконувати в житті і бути вірною. Вона вірила, що воскресного ранку не зустріне свого сина в гробі. Так, як вона не знала, як станеться з народженням, але вона довіряла Божому Слову.

Святкуючи Пасху, ми пригадуємо про ті події, що сталися в часі Воскресіння і після нього, щоб наша віра утверджувалася.

Ап. Павло повчає, де береться віра людини: «Віра від слухання». Наскільки ми готові слухати? Святкуючи Воскресіння – свято нашої віри, ми збираємося, щоб слухати Євангеліє та зростати у вірі.

На кожне свято Пресвятої Богородиці ми читаємо євангельські слова: «Блаженне лоно, що тебе носило і груди, що тебе кормили», а Ісус відповідає на ці слова: «Блаженні, які слухають слово Боже і зберігають його». І ми можемо удостоїтись цієї ласки, якщо будемо жити згідно з Божим Словом. Ап. Павло нас навчає, що ми всі покликані до святості «Воля Божа – святість ваша». Будьмо тими, хто відкриває вухо на слухання Слова Божого, щоб це слово сталося тілом.

Нехай це чудотворне місце, яке Пресвята Богородиця собі вибрала, щоб тут для нас роздавати свої ласки, буде для нас тим благословенням, виходячи з якого повертаючись до свої домівок ми несли це живе слово, яке хоче замешкати у нашому серці. Нехай Пресвята Богородиця, яка є вчителькою нашою віри, яка вміє слухати і вчити нас, як ми маємо це Слово слухати» - Із проповіді владики Петра.

Після Архиєрейської Божественної Літургії відбулось освячення води на джерелі.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336