build professional website

Пошук по сайту

Архиєреї звершили молитву у 40-й день після смерті о. Дмитра Дмитраша

У п’ятницю, 7 травня 2021 р.Б., Кир Михаїл разом із духовенством молився у с. Полонична, Кам’янка-Бузького деканату на могилі о. Дмитра Дмитраша у 40-й день після його смерті та на могилі їмості о. Дмитра. У молитві взяли участь: о. Юрій Мовчан, декан Кам'янко-Бузький, о. Борис Гороховський та о. Андрій Жук, адміністратор парафії.

СВІТЛИНИ

«Пасха нас, як ніщо більше єднає з Богом. Наше життя, покликання і служіння ми завдячуємо Богові. Ми так часто говоримо: «нехай буде Твоя свята воля», щоб ми не просто робили, що хочемо. Це так нам Господь організував життя, щоб ми хотіли робити те, що він нам каже. Ми бачимо наш гріхом зіпсований розум і тіло знівечене, але Господь нам об’являє свою милість, щоб ми могли разом з ним творити життя і благословили світ життя і Бога. Часто треба через терпіння перейти, щоб отримати цю милість Божу. Господь нас провадить не тільки у загробне життя, але і на землі провадить нас, щоб ми могли зрозуміти його волю у якій він всіх нас єднає.

Сьогодні згадуємо о. Дмитра, який разом з нами жив, молився і відчув цей світ життя та покликання, щоб йому послужити. Цей світ, який йому Бог відкривав, про який він молився і йшов, а сьогодні він у місці світлому, у місці спокійному де немає болізні, ні печалі, ні зітхання. Ми просимо у  Бога великої милості, щоб Господь простив йому всі гріхи і нам дав життя в мирі продовжувати. Катехизм нас навчає, щоб ми, що живемо на землі, як християни, як священники, приймали участь у здійсненні Божого провидіння, звершенням якого є нове небо і земля нова. Нове небо і земля – це наше завдання бути у цьому процесі. Господь каже, що Царство Боже є серед вас, а Катехизм говорить, що людина може перемінити світ, але щоб тільки вона спочатку перемінилась – це вчення Церкви і до цього нас Господь покликав, щоб ми долучались до цієї переміни нашого життя і світу в якому живемо і закликаємо всіх, щоб вести народ до радості до якої Господь закликає ще за життя.

Ми не тільки молимося за померлих, але і вони за нас моляться. Нехай вони допомагають нам знайти шлях істини, щоб ми у цій Пасхальній радості всі разом могли славити Воскреслого Христа у цій великій милості для нас з вами» - із слова Архиєрея у часі заупокійної молитви.


 

У цей день владика Петро очолив Архиєрейську Божественну Літургію у храмі св. свщмч. Йосафата у Червонограді, де своє служіння звершував о. Дмитро. Його Преосвященству співслужили священнослужителі деканату.

СВІТЛИНИ

Після читання Євангелія Архиєрей виголосив проповідь: «Сьогодні знову збирає нас у цьому храмі о. Дмитро, за якого молимось цю Літургію у 40-й день. Молимося, пам’ятаємо і поручаємо його у руки Божі.

Ми святкуємо Пасху, яка є переходом від смерті до життя, від зла до добра, від неволі гріха до свободи вільної дитини Божої. Це таємниця, яка дарує нам запевнення, що ми очікуємо воскресіння мертвих і життя майбутнього віку. Ми, як християни знаємо, шо смерть –  це не останнє в житті людини, це перехід до життя вічного. Віримо, що Господь прийняв у свої обійми о. Дмитра.

Сьогодні читаємо у Євангелії, як Христос зайшов у храм, де перевернув столи міняйлів. Коли ми читаємо слово Боже, то знаходимо що Господь говорить: «Ви є храмом Духа Святого». Знову ж таки Христос каже – зруйнуйте храм. Метою храму, було уприсутнювати Бога. Христос вказує, що він, цей вічний Бог, ставши людиною, стає храмом. Те, що він говорив про храм свого тіла – зруйнуйте цей храм, він пророкував, про зруйнування матеріального тіла і про триденне воскресіння . Він є Божою присутністю, живим Богом, який залишається для нас людей,

Учні аж після воскресіння зрозуміли, про що він говорив. Для нас християн важливо роздумувати від чого починається віра, а ап. Павло повчає, що віра від слухання. На це відкрите наше вухо, щоб Слово Боже промовляло до мене, тому святкуючи Пасху і приймаючи слово Боже, будьмо певні, що ця Божа присутність ніколи від нас не відступить, що живий Бог є завжди серед нас. Тим більше, коли ми приходимо до храму і є учасниками безкровної жертви. Причащаючись цих Божих Тайн ми маємо це тіло нести у світ, з якого приходимо, але з храму виходимо разом з Христос.

Складаємо подяку Господеві за священиче служіння о. Дмитра, бо він через свої проповіді, навчання та розважання слова Божого, утверджував у вірі і неї ділився з усіма нами. До останнього моменту прагнув служити цю безкровну жертву і приймати живого Бога у своє серце із ним йти у світ.

Будьмо тими християнами, хто цю віро хоче приймати у своє серце і ділитися. Віра – це свідчення, яке я маю нести на цілий світ через молитву і добрі діла».

 

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336