build professional website

Пошук по сайту

Храмовий празник св. Юрія відзначили у Червонограді

6 травня 2021 р. Б., Правлячий Архиєрей Сокальсько – Жовківської єпархії Кир Михаїл очолив Божественну Літургію з нагоди храмового празника св. великомученика Юрія Переможця у Червонограді. Архиєреєві співслужили: Протоігумен о. Йоан Школик, ЧСВВ, ігумен монастиря о. Єремія Рибаков, ЧСВВ, о. Зеновій Буньо, декан Червоноградський та запрошені священнослужителі.

СВІТЛИНИ

Після читання Євангелія Єпископ виголосив проповідь: «Сьогодні святкуємо у Пасці великомученика Переможця Юрія, якого Бог у своїй ласці нам подарував. Він не тільки Воскрес своєю силою від смерті, яку добровільно прийняв, він цю смерть переніс задля нас, щоб ми жили. Він нас з вами переводить від смерті до життя, тому святкуємо життя в його ласці - це перемога. В цій перемозі апостоли починають усвідомлювати своє покликання. В часі терпінь вони були застрашені і часі воскресіння сумніви їх торкалися, але коли вочевидь дістали силу, якої не сподівалися, що Господь дасть їм пам'ять, розуміння і силу у переслідуванні, де світ поділився на тих хто був проти Христа. Їх вважали бунтівниками і в тому світі треба було мати силу і могутність, щоб сповідувати Воскреслого Христа і вони свідчать про благодать, яка їх перемінила.

Катихизм нас навчає : «Церква Христова – люд Божий, об’єднаний у Святому Дусі, звершує своє служіння в кожен час і в кожному народі. Вона посеред «переслідувань світу і втіх Божих» крокує історією, щоб «явити у світі» таїнство Воскреслого Христа», Катехизм-Христос наша Пасха, 911. Щоб ми з вами, які є Церквою і отримали благовість воскресіння, отримали поручення звіщати Христове Євангеліє, Воскресіння і любов, яка дає нам жити.

Ми, як люди, застрашені і не завжди це вміємо, але хочемо торкнутися сили Воскресіння і життя, бо не хочемо у страсі жити. Це не тільки йдеться про переслідування, які відбулись, вони перебувають і сьогодні, як хвороби і гріх, які шукають серед нас жертву, щоб нанести нам терпіння, страху та непевності. Воскреслий Христос, той який був колись і сьогодні є з нами. Як апостоли переконались, так і ми маємо перемагати себе, бо Пасха – це перемога, щоб ми могли перемагати наші страхи перемогою і його силою. У цьому полягає наше життя, ми не знаємо як, але Господь запевняє нам свою силу. Як апостоли збиралися разом, ділилися думками, вірою і набирали сили один від одного, бо Церква – це спілкування, це не просто нас обставини зібрали всіх разом помолитися, Церква – це провід нашого життя, який веде нас до перемоги не тільки над ворогом, але і над тим, що забирає наш спокій.

Ми маємо віднайти свою любов до Бога і ближнього, віднайти її у служінні священників, які покликані допомогти. Коли ми один одного терпимо, у терпінні любимо, а в любові – прощаємо, тоді наше життя здається цікавим, не тільки мені, але кожному і тоді Церква святкує, попри те, що вона терпить переслідування і невигоди.

Бог своєю ласкою прийшов змінити нас. Там де почався гріх, все у світі змінилось, але там де він почався Христос його в корені знищив, але він все ще є тут, у нашому житті. Якщо ми змінимося, зміниться світ і в це ми маємо повірити, так Церква нас навчає, так апостоли нас вчать вірити, щоб ми не змарнували нагоди змінитися, щоб з грішного стати святим.

Християнин  є євангельською «закваскою» у світі (Катехизм 916). Він будучи людиною у немочах, діє з Божим провидінням для того, щоб могти змінити світ у собі.

Берімо приклад від великомученика і Переможця Юрія – в нього сила від Воскреслого Христа. Він міг це пережити і сьогодні нас закликає до цієї відважної віри так, як Христос казав, що «будете більші чуда бачити». Сьогодні Церква дає можливість зорганізовувати у спільноті все, щоб Боже слово приймати в себе і з ним жити.

Нехай Пресвята Богородиця, яка дочекалася великої переміни і всі бачили її віру та пережиття, сьогодні для нас вона є живим свідченням, бо знає силу Божої благодаті.

Бажаю живої, апостольської віри св. Юрія та Богородиці, щоб ми її могли прийняти і передавати один одному».

Після Божественної Літургії відбулось освячення води на подвір’ї храму.

Прес-служба єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336