build professional website

Пошук по сайту

Душпастирство тверезості: Як Греко-Католицька Церква допомагає залежним людям в Україні

Щодня в Україні від алкогольної залежності помирає понад 150 людей, а це 60 тисяч осіб в рік лише за офіційними даними. Вже 2019 року Українська Греко-Католицька Церква створила Комісію душпастирства тверезості. Натомість у Дрогобичі вже 17 років діє реабілітаційний центр «Назарет» для узалежнених людей. Про діяльність та перспективи роботи «Назарету» з людьми різних видів залежності «Духовній величі Львова» розповів Голова Комісії душпастирства тверезості УГКЦ отець Ігор Козанкевич.

-Як виникла ініціатива Комісії душпастирства тверезості?

-Ще 2006 року в Україні УГКЦ скликала  Підкомісію у складі Комісії здоров’я. А  2019 року блаженніший Святослав переформував у Комісію душпастирства тверезості, де я очолюю пост Голови комісії. Окрім надання допомоги й профілактики узалежнення, Душпастирство займається промоцією тверезості в Україні.  Проблема узалежнення в нашій країні лише зростає, тому Церква реагує на виклики й потреби суспільства.  Передусім, пріоритетами Церкви  є євангелізація, катехизація та служіння людям.

У дитинстві я спіткнувся з проблемою алкоголізму, від якої страждав мій батько. Коли я став священником, до мене звертались залежні люди, проте не знав, як зарадити їхній біді. Тоді вирішив зініціювати  центр для  узалежнених людей.

-Як працює реабілітаційний центр «Назарет» сьогодні?

-Сьогодні  центр діє на всеукраїнському рівні – у Дрогобичі, Львові та Києві. Ми надаємо комплексну допомогу, в основу якої входять індивідуальне консультування, духовний супровід, лікування. Одним із найважливіших елементів одужання є духовне зростання та відновлення духовних цінностей. Головною умовою для пацієнтів є проживання в центрі, щоб максимально ізолювати людину від проблемного середовища. Комусь достатньо 6 місяців, а комусь варто прожити й 1,5 роки у нашому центрі. Сьогодні ми допомагаємо понад 90 осіб. Торік  до нас звернулось 250 людей.

-Хто до вас звертається за допомогою?

-До нашого центру зазвичай звертаються родичі узалежнених осіб, які страждають від алкоголізму, наркотиків та азартних ігор. Серед людей, яким ми сьогодні допомагаємо, становлять 22 жінки та понад 70 чоловіків. На сьогодні ми не приймаємо дітей, адже фактично вони ще не вважаються залежними, а лише виробляють шкідливу звичку. 

-Яких добрих результатів ви вже досягли?

-З усіх клієнтів 35% людей проходять успішний реабілітаційний курс, після якого ведуть тверезий спосіб  життя. Ще одна третина – особи, які після перерваного курсу поверталися до центру знову. Це свідчить, що вони свідомо прагнуть стати здоровими. Не всім вдається повністю відмовитись від залежності, але принаймні споживають в меншій кількості. У будь-якому випадку, є добрий результат.

-Чим ви пишаєтесь сьогодні?

-Вже 20 років я працюю із людьми, що страждають від різних видів залежності. Я радію кожному дню,  який людина провела тверезо. Хоча би один день без залежності є перемогою для тієї людини. Адже успіхом є  результат саме сьогоднішнього дня. Адже диявол  втручається, аби сколихнути мене й тих людей, що борються із хворобою. Тут важливо не опускати руки й тішитись маленьким крокам до успіху.

-Яка категорія людей є найвразливішою до алкоголізму?

У зону небезпеки потрапляють діти та молодь. Сьогодні в Україні статистично неповнолітні починають вживати алкоголь з 10 років. Раннє споживання алкоголю швидше руйнує дитину. В Україні не існують реабілітаційних центрів для дітей. На сьогодні для нас це є викликом. При таких організаціях мають діяти навчальні заклади, необхідно зібрати потрібну документацію. Хоча у Європі вже діють такі реабілітаційні центри для підлітків.

-Чи можна позбавитися будь-якої залежності з допомогою молитви?

Бог здатен здійснити чудо, і важливо молитись за зцілення від хвороби. Але Господь прагне, щоб людина свідомо змінила спосіб життя. Наш центр якраз допомагає  людям пройти шлях до  тверезого стилю життя, а не просто позбутись звички.

-Як можна звернутись до реабілітаційного центру «Назарет»?

Гаряча лінія з протидії узалежнення  функціонує цілодобово приймає дзвінки безкоштовно та конфіденційно. Здійснити дзвінок можна за єдиним контактним номером: 0800600035.

Джерело  

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336