build professional website

Пошук по сайту

Владику Богдана Дзюраха номіновано апостольським екзархом для українців греко-католиків у Німеччині та Скандинавії

У четвер, 18 лютого 2021 року, у Ватикані повідомлено про те, що Святіший Отець Франциск прийняв зречення владики Петра Крика з уряду правлячого архиєрея апостольського екзархату для українців візантійського обряду в Німеччині та країнах Скандинавії. Водночас Папа Франциск благословив рішення Синоду Єпископів УГКЦ і номінував новим екзархом владику Богдана Дзюраха, дотеперішнього єпископа курії Верховного Архиєпископа і Секретаря Синоду Єпископів УГКЦ.

Владика Богдан Дзюрах, який кілька днів тому відзначив 15-річчя єпископської хіротонії, став третім апостольським екзархом для українців візантійського обряду в Німеччині та Скандинавії.

Біографічна довідка

Єпископ Богдан Дзюрах народився 20 березня 1967 року в селі Гірське (Миколаївський район, Львівська область). У 1990 році вступив до Духовної семінарії в м. Дрогобич. Згодом вивчав теологію у вищих духовних навчальних закладах Європи: у Варшаві, Страсбурзі, Інсбруці та Римі. Здобув ступінь доктора теології.

17 березня 1991 року був рукоположений на священика (святитель — владика Юліан Вороновський, єпарх Самбірсько-Дрогобицький).

21 грудня 2005 року проголошений Єпископом-помічником Києво-Вишгородської архиєпархії. Архиєрейська хіротонія відбулася 15 лютого 2006 року в архикатедральному соборі Святого Юра у Львові (святитель — Блаженніший Любомир Гузар). У 2006 році обраний Секретарем Синоду Єпископів УГКЦ.

Довідка

Апостольський екзархат у Німеччині та Скандинавії опікується українськими греко-католиками в Німеччині з першої половини ХХ століття. А в 1984 році територію дущпастирської опіки екзархату розширено і на Фінляндію, Норвегію, Данію та Швецію. Більшість вірних екзархату – це нащадки українців, яким у міжвоєнні та воєнні роки довелося тікали з території України, як через дискримінаційну національну політику Польської Республіки, так і від більшовицької системи.

Одним з перших душпастирів для українців у Німеччині був блаженний Петро Вергун. Його мощі зберігаються в катедральному храмі Покрову Пресвятої Богородиці та Святого Андрія Первозванного у Мюнхені.

З 20 листопада 2000 року служіння правлячого архиєрея Апостольського екзархату в Німеччині та країнах Скандинавії звершував владика Петро Крик.

Департамент інформації УГКЦ 

 

 

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336