build professional website

Пошук по сайту

Владика Михаїл передав до музею ЛНАУ копію посмертної маски Степана Бандери

24 грудня у Музеї Степана Бандери відбулися урочистості з нагоди 112-ї річниці від дня народження великого сина українського народу, ідеолога, провідника українських національно-визвольних змагань ХХ століття – Степана Бандери.

СВІТЛИНИ

Почесним гостем цього дійства став Правлячий Архиєрей Сокальсько-Жовківської єпархії Владика Михаїл Колтун, який завітав у музей із цінним подарунком. З нагоди відзначення 112-ї річниці від дня народження Степана Бандери єпископ подарував музеєві копію посмертної маски Степана Бандери.

Посмертна маска провідника ОУН Степана Бандери була виготовлена одразу після його загибелі 15 жовтня 1959 р. у Мюнхені (Німеччина). Цим питанням особисто опікувався Степан Ленкавський, другий голова ОУН(б). Деякий час маска зберігалася у Музеї української визвольної боротьби імені Степана Бандери в Англії. У 90-х роках було виготовлено декілька копій цієї маски, які було передано до різних музеїв та меморіальних кімнат в Україні та за кордоном.
Урочистість розпочав ректор Львівського національного аграрного університету, академік НААНУ В.В. Снітинський. Володимир Васильович згадав події далекого 1999 року, коли відбувалося відкриття музею та було освячено й закладено камінь під будівництво пам’ятника Степану Бандері.
Ректор з приємністю вручив Владиці Михаїлу Колтуну подяку за багатолітню співпрацю з ЛНАУ, патріотичну позицію та активну душпастирську діяльність серед студентської молоді.
Опісля пролунав «Марш українських націоналістів» у виконанні чоловічого складу Народної хорової капели «Джерела Розточчя».
До всіх присутніх на урочистості звернулася директор Музею Степана Бандери Антоніна Білик, яка розповіла про історію створення музею, сучасний стан та плани розвитку на рік прийдешній. «Ми пишаємося тим, що життя провідника українського національно-визвольного руху ХХ століття тісно пов’язане з нашим навчальним закладом, адже саме тут Степан Бандера навчався на рільничо-лісовому факультеті. Це зобов’язує нас гідно шанувати цю постать та нести у світ його високі ідеї, актуальність яких з роками лише зростає», – поділилася Антоніна Василівна.

Від імені колективу ЛНАУ ректору Львівського національного аграрного університету Володимиру Васильовичу Снітинському було вручено подяку за ініціативу та значний внесок у створення музею, високу патріотичну свідомість та можливість нести в маси знання про героїчну спадщину нашого народу.

Всіх присутніх до глибини душі зворушила пісня «Хай живе Степан Бандера», яку виконали Марія Мисько, Христина Венгрин та Христина Пустовит.
Опісля виступив Владика Михаїл Колтун, який, зокрема, наголосив на тому, що «приклад боротьби за волю і незалежність нашого народу славного сина України Степана Бандери послужить усім наступним поколінням в утвердженні відданості та любові до своєї землі».
Маску, подаровану музею, було освячено, всі присутні пом’янули Степана Бандеру «Вічною пам’яттю».
Музей Степана Бандери запрошує усіх охочих ознайомитися з новим експонатом.

Джерело  

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336