build professional website

Пошук по сайту

Спільне комюніке греко-католицьких і римсько-католицьких єпископів в Україні з приводу карантинних обмежень в Україні

Ми ще раз звертаємося до влади із вмотивованим проханням, за яким стоїть наш дотеперішній та світовий досвід, а саме – поважати право громадян України вільно здійснювати спільні акти богопочитання в спорудах та приміщеннях релігійного призначення і гарантувати можливість безперервного функціонування цих споруд...

Спільне комюніке
греко-католицьких і римсько-католицьких єпископів в Україні
з приводу карантинних обмежень в Україні

Зібравшись у Львові-Брюховичах, ми, католицькі єпископи, що виконують своє служіння в Україні, звертаємося до вірних наших Церков і всіх співвітчизників, щоб висловити нашу солідарність і молитовну близькість у ці дні боротьби з пандемією коронавірусної хвороби.

Ми складаємо подяку вірним наших Церков, які, як свідчать соціологічні опитування, сприйняли із належним розумінням наші заклики до посилених молитов і неухильного дотримання карантинних приписів та виявили гідну громадянську позицію. З цього приводу хочемо тільки пригадати нещодавні слова Святішого Отця Франциска, якими від описав людей, котрі не дотримуються приписів карантину, що вони «не в змозі вийти за межі свого маленького світу власних інтересів», тобто байдужі до ближніх. Хай так ніколи не буде між нами! Виявляймо християнську повагу до наших ближніх!

Дякуємо нашим душпастирям, які в умовах карантинних обмежень не зменшують своєї духовної ревності, але шукають щоразу нових способів, щоб нести духовну опіку своїм вірним і супроводжувати їх у цей нелегкий період нашої новітньої історії, являючи образ Церкви-матері, яка «в паломництві простує уперед між утисками світу і Божими розрадами», передаючи людям плоди спасіння (див. Догматична конституція про Церкву, 8).

Висловлюємо особливу вдячність і щире визнання нашим лікарям та всьому медичному персоналу за жертовне служіння задля захисту здоров'я і життя пацієнтів, уражених коронавірусною хворобою. Заносимо наші щоденні молитви про Божий захист і благословення для всіх медиків та їхніх родин.

Рівно ж дякуємо українській державній владі, яка прислухалася до наших аргументів та не здійснила акту, притаманного авторитарним системам, які зазіхають на фундаментальне право людини на свободу віросповідання і зачиняють храми, що, на жаль, сталося навіть у деяких країнах так званої розвинутої демократії. Ми надіємося, що й надалі дії нашої державної влади вирізнятимуться відповідною до часу розторопністю, будуть результатом солідних експертних досліджень і фахових висновків, метою яких буде захист здоров'я кожного громадянина та підтримка найбільш уразливих груп нашого суспільства. Окремо прагнемо наголосити на необхідності запевнити особливий контроль за цільовим і ефективним використанням кожної виділеної з державного бюджету гривні на подолання наслідків пандемії, бо за кожною з них стоїть не більше і не менше – життя наших співгромадян.

Ми ще раз звертаємося до влади із вмотивованим проханням, за яким стоїть наш дотеперішній та світовий досвід, а саме – поважати право громадян України вільно здійснювати спільні акти богопочитання в спорудах та приміщеннях релігійного призначення і гарантувати можливість безперервного функціонування цих споруд: при цьому в приміщеннях без стаціонарних сидінь і надворі вводити обмеження не через допустиму кількість осіб, а через вимогу дотримання безпечної фізичної дистанції. Звичайно, усіх інших санітарних приписів карантину слід неухильно дотримуватися.

У спільній молитві за швидке подолання пандемії та за мир у нашій улюбленій Батьківщині призиваємо на весь український народ і державну владу щедре Боже благословення!

 

Греко-католицькі та римсько-католицькі єпископи в Україні
Львів-Брюховичі, 26 листопада 2020 року Божого

Джерело

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336