build professional website

Пошук по сайту

Владика Михаїл очолив поминальну панахиду на «Биківнянських могилах» під Києвом

Разом співслужив владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської Архиєпархії. У дні відзначення Всеукраїнського Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни взяли участь київські капелани – о. Любомир Яворський, заступник керівника Департаменту, о. Костянтин Пантелей, керівник відділу душпастирства у пенітенціарній системі України, разом з Ольгою Солов'ян, інспектором відділу організації діяльності виховних колоній та ресоціалізації засуджених жінок, о. Дам’ян Габорій, військовий капелан Київського гарнізону, а також о. Олег Панчиняк та Олександр Мельник, референт Департаменту душпастирства силових структур України.

Перед початком панахиди владика Михаїл допоміг усім застановитися над подіями, які відбулися у ще недалекому минулому, та відзначив подиву гідну незламність духу і віри людей, що були розстріляні у часі тоталітарного режиму. «Сьогодні ми бачимо тут навколо безліч хрестів і таблиць з іменами невинно убитих людей. Їхня мужність і віра, за яку страждали закатовані, дає нам гідний приклад того, як потрібно жити – щоб заради держави, згідно своїх релігійних та національних переконань, могти віддати найцінніше: життя».

Після панахиди владика Михаїл попросив усіх присутніх: священиків, курсантів та мирян спільно помолитися «Отче наш», щоб єдино занести свої прохання до Господа та вшанувати загиблих.

Цього дня, 25 червня, рівно 10 років тому Биківню відвідав Блаженний Папа Римський Іван Павло ІІ і разом з Товариством Меморіал ім. Василя Стуса (голова – Р.Круцик) молився над могилами захоронених жертв Радянського тоталітарного режиму 30-40-х років. Завдяки відвідинам Папи Биківнянська трагедія стала відома у світі, а місця масових поховань у Биківнянському лісі визнано третіми за величиною.

Після молитви владика Йосиф (Мілян) наголосив на важливості приїзду Блаженного Папи Івана Павла ІІ. «Ми сьогодні вшановуємо десятиліття його візиту в Україну, бо і через позицію Папи як духовного лідера, весь європейський світ дізнався про цю трагедію. Не існує чужого горя – воно торкає серце кожного з нас аж до нині» Владика наголосив на небайдужості світу до української трагедії та відзначив, що кожен з нас є відповідальним за невинно пролиту кров у цьому світі, а отже ми повинні пам’ятати свою історію і шанувати всіх, хто невинно загинув в часи репресій.

Під час заходів у Биківнянському лісі була присутня жінка – онука похованого тут чоловіка, яка коротко розповіла присутнім живу історію цього трагічного часу та поділилася своїми переживаннями з приводу приїзду Папи Римського 10 років тому. За її словами, жінка навернулася до Бога на початку 90-х років, хоч її сім’я і не була віруюча. Під час приїзду Блаженного Папи Івана Павла ІІ жінка, дізнавшись, що він молився на могилі її дідуся, була дуже зворушена, і цей вчинок Папи ще більше привернув її до Бога. Сьогодні вона разом з усіма відзначає 10-у річницю приїзду Папи в Україну, беручи участь у заходах, присвячених його візиту.

Джерело повідомлення: Прес-служба Департаменту капеланства

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336