build professional website

Пошук по сайту

Всеукраїнський з’їзд головних військових капеланів УГКЦ – день перший

Зустріч розпочав владика Михаїл (Колтун), Керівник відділу Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силових структур України, який подякував усім представникам силових структур та відомств за співпрацю, а особливо за співорганізацію Першої Всеукраїнської Прощі для військових до Зарваниці, яка відбулася у вересні цього року. Він зазначив, що військовослужбовці мають бути відкритими на діяння Божого слова і жити Євангелієм. 

В свою чергу о. Любомир Яворський, заступник керівника відділу Патріаршої Курії УГКЦ у справах душпастирства силовими структур України, проінформував присутніх про роботу Відділу та представив головні напрямки розвитку інституту капеланства у силових структурах України.

Від імені силових відомств виступили представники Департаменту гуманітарної політики Міністерства оборони України Мельник Олександр Іванович та підполковник Коханчук Руслан (диякон УГКЦ) з доповіддю на тему: «Виклик сьогодення для військових у процесі задоволення релігійних потреб військовослужбовців».

Представник Внутрішніх військ МВС України, старший офіцер управління виховної роботи Головного управління Внутрішніх військ МВС України, підполковник Іздебський Олександр Вікторович виступив із доповіддю на тему: «Що очікують Внутрішні війська МВС України від військового капеланства?» Він вручив почесні грамоти військовим капеланам від командувача Внутрішніх військ: о. Михайлові Заварчуку, о. Дам’яну Габорію, о. Михайлові Сукмановському, о. Андрію Івасечкові, о. Ігорю Федоришину, а також нагородив відзнакою Внутрішніх військ «15 років Внутрішнім військам МВС України» владику Михаїла (Колтуна) та о. Любомира Яворського за вагомий внесок у справі зміцнення духовності та моральності серед військовослужбовців Внутрішніх військ МВС України.

Вдруге участь у роботі з’їзду головних військових капеланів УГКЦ взяли члени Всеукраїнського міжконфесійного-релігійного братства. Президент братства, Лисенко Сергій Петрович, представив його діяльність, та розповів про своє бачення співпраці між релігійними організаціями та силовими структурами. Зокрема доповідач акцентував увагу присутніх на необхідності створення інституту підготовки фахових військових капеланів. Від імені Президії братства п. Лисенко нагородив почесним знаком «Віра. Держава. Честь.» владику Михаїла та отців-капеланів Суса Степана, Гнатіва Івана, Івасечка Андрія, Яворського Любомира за їх вагомий внесок у відродження військово-духовних традицій суспільства і активну участь у організації співробітництва Церков та релігійних організацій із Збройними Силами та іншими формуваннями України.

Першу частину засідань з’їзду завершив о. Степан Сус, головний військовий капелан Львівської архиєпархії, який розповів про організацію військового капеланства на території архиєпархії.

Після обідньої перерви відбулася презентація фільму про Перше Всеукраїнське військове паломництво – «Зарваниця 2009». Відтак учасники з’їзду обговорювали результати проведеного паломництва та його майбутні перспективи. За результатом обговорення вирішили проводити щорічні прощі військовослужбовців до цього Марійського відпустового центру. Окрім цього обговорювалася можливість залучення більшої кількості військовослужбовців до паломництва, а також участь у ньому представників силових відомств іноземних держав.

Завершився робочий перший робочий день З’їзду Вечірнею з Литією з нагоди свята Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці. По її завершенні учасники засідань продовжили обговорення нагальних проблем військового капеланства.

 

Повідомили у прес-службі відділу Патріаршої Курії УГКЦ
у справах душпастирства силовими структур України

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336