Пошук по сайту

РІЗДВЯНЕ ПОСЛАННЯ 2014-2015 р.Б.

 

Божий Син родився в Вифлеємі.
Він Богом є з перед часів.
Нас ради родився як дитина
І з нами жити захотів.

Христос Рождається! Славімо Його!
    Христос Бог родився на землі між людьми, щоб нас запевнити, що Він пам’ятає про людину і її долю. Для того посилає Бог свого Сина, щоб Він навчив нас Божої правди, якої б ми трималися і берегли, щоб наше життя розвивалось по-Божому замислу для добра всіх людей.
    Бог народжується людиною. Ми про це сьогодні думаємо, говоримо, переймаємося і досвідчуємо. Ще раз переживаючи цю подію, признаємо народженого Бога на землі і головно Його Божественне об’явлення, що є у святій Євангелії.
    Цей Бог, що світ сотворив і нас в ньому, цей Бог, що народився і жив між людьми – Він творив діла, які ніхто з людей не міг чинити. Цей Бог нам дає запевнення своєї любові до нас і що Він нас не покине, а буде з нами повік, щоб ми разом з Ним могли творити новий світ.
    Прихід Божого Сина на землю міняє людське розуміння Божої волі. Крім видимого світу, в якому ми живемо, який відчуваємо, є ще невидимий, але реальний духовний світ, в який ми входимо через сповнення Божої волі, а це є Його заповіді, бо каже Христос: «Якщо хочеш ввійти в життя – збережи заповіді» (пор. Мт. 19, 17). Тобто, щоб твоє життя і життя кожного прийняло повний вимір, а саме, щоб наш видимий світ став Божим благословенням в нас, ми маємо в серці своєму засвоїти принципи взаємодії з Богом у збереженні і сповненні Божої волі.
    Сьогодні ми всі переживаємо війну, яка несе загрозу для усіх духовних і матеріальних надбань. Перед лицем війни ми порівнюємо наші минулі старання, про збереження і розвиток наших цінностей, з теперішніми, які також не дають цілковитого запевнення про перемогу і безпеку. Крім зовнішнього ворога, в нас вселився внутрішній ворог, який вдень і вночі спокушує і старається зламати її первинні основи життя, яким є життя з Богом в мирі і виконування Його святої волі.
    Перед лицем зовнішнього ворога, а найбільше внутрішнього ми самі не спроможні протистояти і ми «взиваємо о поміч Всемогутнього», який має владу над усім видимим і невидимим. Для цього Він приходить, щоб разом з нами здолати нашого ворога. Сьогоднішнє лихо стосується всіх. Тож ми маємо признати суспільно-моральний закон в нашому щоденному житті.
    Будьмо чутливими до тих, які постраждали внаслідок війни. Простягаймо руку допомоги сім’ям полеглих воїнів, які залишилися без годувальника; підтримуймо поранених, які терплять чи то тілесно, чи душевно. Будьмо милосердними до всіх, хто переїхав із зони проведення бойових дій і шукає прихисток на мирних територіях. Нехай серце кожного християнина буде відкрите і співчутливе, бо саме час гоїти рани завдані агресором.
    Якщо наша країна змагається зі зброєю в руках проти ворога, то це не тільки залежить від воїнів чи вони переможуть, чи ні. Тут залежить від усіх тих, хто хліб вирощує, хто одіває, хто зброю готує, хто в виразний спосіб підтримує, молиться, любить, дорожить і чуває.
    Нам усім має стати любимою, дорогòю наша Батьківщина і всі люди в ній. У цих стараннях нам допоможе Господь, бо Він для цього прийшов, щоб нам дати мир, мир від Бога, від серця з любові, тривкий і запевнений.
    В ці радісні і сумні часи для кожного з нас і всієї Батьківщини вселяю Вам радість, пам’ятаючи, що попри існуюче зло – Добро переможе. Але не без нас, бо Господь прийшов до нас, щоб нашими добрими стараннями, які є притаманні Богові і людям, перемогти зло і встановити Царство миру і любові.
    Велика подія – народження Спасителя. Радість Пресвятої родини і наші сподівання сьогодні поєднуються в ім’я Доброї Новини, яку звіщають ангели: «Слава на висотах Богу, а на землі мир людям доброї волі». Ця радість на тлі війни виростає і ми усі підхоплюємо її, стверджуємо, передаємо, підтримуємо, щоб усі, хто ще в страсі, побачив світло Правди і Добра, світло Миру і Любові, яке іде до нас.
    В Різдвяних пережиттях за життя і долю нашого народу звертаємося найперше до сумуючих, стривожених, зболілих через насильство, несправедливість і спільно виражаємо співчуття і в Добрій Новині підтримку для Вас, а також запевнення, що серед ночі, зненацька народився Божий Син і «ті, що були в темряві побачили світло». Так і ця радість світла з’явиться нам серед ночі розпуки, страждань і безнадії. Христос Бог народжується і вселяє нам благу вість миру. Подія Різдва хай кожному з нас приблизить довгоочікуваний час, щоб усі ми в Різдвяній радості сповнилися Божим миром і достатком з Божої присутності в усіх наших стараннях про Добро для життя кожного з нас.

Бажаю радісних усіх Різдвяних Божих свят
І в Божому благословенні днів тривалих.
Бог і Україна хай буде темою життя,
У царстві Божому між нами із днів щасливих, небувалих.

Христос Рождається! Славімо Його!

Благословення Господнє на Вас!

† Михаїл Колтун
єпископ Сокальсько-Жовківський

Дано: м. Жовква, Єпархіальне Управління Сокальсько-Жовківської єпархії

День влкмчц. Варвари, 17 грудня 2014 р. Б.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336