build professional website

Пошук по сайту

На Великдень згоріла церква

Довідка
За церковним літописом вцілілий храм у поселенні Ярославка було перенесено у 1754 році у село, яке в той час було заснувано під назвою Переволочно. Ця церква була освячена на честь Введення в Храм Пресвятої Богородиці.
З 1894 року в селі служив о. Іван Березниський, син ремісника-кушніра з Помор’ян, який упокоївся в Бозі у віці 94 років у грудні 1956 року. За часів його душпастирювання була створена “Просвіта”, товариство “Сокіл”.
У 30-х роках парафію відвідав Митрополит Андрей Шептицький, про що і сьогодні свідчить місійний хрест. Після 1946 року церкву було закрито і селяни доїжджали до с. Соколівка, де душпастирював о. Роман Шуневич. 3 липня 1988 року завдяки зміні політичної ситуації та зусиллями парафіян церкву у с. Переволочно було відкрито. Першим парохом храму став о. Зеновій Яремко, який доїжджав із Ражнова. В 1992 році до села приїжджав священик із с. Стовпин, о. Іван Смерека. У 1993 році на парафію був призначений о. Ігор Суходольський, який доїжджав із Тур’я. Зусиллями о. Ігоря вдалося примирити обидві ворогуючі сторони у селі.
З 1998 року о. Ігор Суходольський очолив Олеський деканат і до села надали нового священика Володимира Гавриляка, який пробув до 24 серпня 2008 року. За час його праці парохія у 2004 році відзначила 250-річчя церкви за участю Правлячого Архиєрея Михаїла Колтуна. Були проведені місійні реколекції о. Василем Вороновським із встановленням місійного хреста. У 2007 році завершено будівництво церковної плебанії.
З вересня 2008 року на парохію призначають о. Степана Собківа. За час його служіння зроблено нову огорожу навколо церкви, розпочато ряд ремонтних робіт у храмі.

Прес-служба Сокальсько-Жовківської єпархії

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336