Пошук по сайту

Відбувся Перший Єпархіальний з’їзд регентів церковних хорів

Розуміючи необхідність підтримки хорових колективів, а також з метою вивчення проблем, з якими зустрічаються регенти церковних хорів у повсякденній практиці, 20 грудня 2011 року у Єпархіальному управлінні у м. Жовква відбувся Перший Єпархіальний з’їзд регентів церковних хорів Сокальсько-Жовківської єпархії під назвою «Тебе, Бога, хвалимо». Благословив учасників з’їзду владика Михаїл Колтун.

Розпочалася зустріч запаленням свічки перед іконою св. Амвросія, покровителя церковних хорів Сокальсько-Жовківської єпархії, під мелодійний спів молитви «Отче наш», а також тропаря і кондака святителю Амвросію, який є автором загальновідомого гімну «Тебе, Бога, хвалимо», написаного у IV столітті.

З історичною довідкою про св. Амвросія та правдоподібно написаний ним похвальний гімн «Te Deum» - «Тебе, Бога, хвалимо» виступив о. Михайло Микита, організатор заходу.

Після представлення усіх делегатів з 15 деканатів єпархії, своїм досвідом поділилися п. Юрій Антків – старший викладач музичної кафедри Львівського Національного Університету ім. І. Франка, співорганізатор фестивалю «Велика коляда» у м. Львові; о. Василь Мендрунь, ЧСВВ – регент церковного хору у с. Крехів, автор збірок хорових творів; п. Роман Свистун – регент, композитор, автор збірки «Величай, душе моя». До присутніх мав слово також о. мітрат Володимир Коткевич, протосинкел єпархії.

Потреба таких зустрічей полягає в тому, щоб сформувати основні напрямки діяльності, які в подальшому будуть сприяти розвитку церковних хорових колективів та покращенню якості церковного співу. Пріоритетними мають бути твори славетних українських композиторів, таких як Д. Бортнянський, М. Вербицький, С. Людкевич, М. Леонтович, А. Ведель, О. Кошиць та ін. Велике значення має залучення в хор молодих людей, створення дитячих та молодіжних хорів. Необхідними є також співпраця та обмін досвідом між хоровими колективами. Цьому сприяють фестивалі та реколекції, досвід проведення яких у єпархії вже є. Цікавою була пропозиція п. Ю. Антківа про створення хору регентів та проведення майстер-класу роботи з хором.

Окрасою з’їзду став виступ народного жіночого вокального ансамблю «Журавка» м. Жовква, лауреата міжнародних конкурсів.

На завершення учасники, яких було близько п’ятдесят, відвідали храм св. Йосафата, де вшанували його мощі та спільно заспівали Амвросіанський гімн «Тебе, Бога, хвалимо».

Повідомила Любов Лопатюк
Керівник церковного хору «Елеос»
м. Червоноград

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336