Пошук по сайту

У селі Новосілки увіковічнено пам’ять отця Маркіяна Шашкевича

У с. Новосілки Буського деканату, де останні роки життя провів о. Маркіян Шашкевич, відкрито музей та пам’ятник «Будителю Галицької України». 13 листопада 2011 року священнослужителі, очолювані Правлячим Архиєреєм Михаїлом Колтуном, відправили Божественну літургію, помолилися Панахиду на місці першого поховання о. Маркіяна, освятили музей та пам’ятник видатному священику.

Під час проповіді у храмі, Владика Михаїл звернувся до чисельно присутніх парафіян та гостей, беручи за приклад життя о. Маркіяна: «Він був затиснений політичними діями і обмежений в матеріальних можливостях», але «його дух кличе про мову, про культуру, про християнське життя і він це розвиває в свої творчості». «Ми часом у своєму житті занедбуємо нашу мову, наше християнське життя, десь знаходимо собі інші уподобання, але Маркіян, священик, будитель нації та мови, в теперішньому часі, промовляє до нас які ми є, чиї ми є і хто ми є». «Так само і ми – продовжує Владика – повинні бути свідомі, що Господь дав нам життя не для того, щоб ми плакали чи гнітили себе…» У цьому допомагає нам рідна культура, яку відкриває для нас о. Маркіян, «щоб ми могли розвивати своє релігійне життя, яке має таку прекрасну традицію, обряди, які походить з крові і молока матері, щоби цього не загубити, як той багач із євангельської притчі», - наголосив архипастир.

Після завершення Літургійного моління Преосвященний Владика Михаїл подякував усім тим, «хто приклалися до збереження і відновлення пам’яті про о. Маркіяна. Усім, хто відшукав його духовні надбання, які воплочуються в життя і стають для нас світлом, силою і джерелом нашого натхнення».

Звершивши Панахиду, Правлячий Архиєрей закликав вірних «перейняти естафету і стати спадкоємцями передань цього ревного священика». Україна є велика і не всі знають про о. Маркіяна, однак, наголосив Владика, ми повинні популяризувати його і молитися, щоб «дух о. Маркіяна поширився на увесь наш край».

Щоб пам’ять про о. Маркіяна була живою, у селі Новосілки відкрито музей та пам’ятник цьому священику-просвітителю, який душпастирював на теренах теперішньої Сокальсько-Жовківської єпархії. Усі єпархіальні священнослужителі дорожать цим духовним скарбом о. Маркіяна та дослухаються до повчань «будителя» українського народу.

Прес-служба Сокальсько-Жовківської єпархії

ДОВІДКА
о. Маркіян Шашкевич помер 7 червня 1843 р. від туберкульозу і був похований в с. Новосілки, де був парафіяльним священиком. Слава пробудителя національної свідомості й зачинателя нової української літератури в Галичині почала зростати посмертно. У 50-річчя від дня смерті в 1893 р. його тлінні останки перевезені на Личаківський цвинтар до Львова, де і спочивають сьогодні.

Офіційний медіаресурс
Сокальсько-Жовківської Єпархії УГКЦ
©2009–2023

Правлячий Єпископ: Кир Михаїл (Колтун)
Єпископ-помічник: Кир Петро (Лоза)

Контакти:
Адреса: 80300, м. Жовква, вул. Львівська, 7а
Телефон: 61-336